دانستنی های حسابداری شامل مفاهیمی همچون دارایی، بدهی، سرمایه، ترازنامه و … می باشد که برای هر کدام از این موارد استانداردهای خاصی وجود دارد. حسابداری علمی است که در آن مراحل جمع آوری، طبقه بندی و ثبت اطلاعات مالی انجام می شود و بر همین اساس نیز گزارش های مالی در قالب های خاصی ارائه می شود تا ابزاری برای تصمیم گیری مدیران، ذینفعان، صاحبان سهام و سرمایه گذاران باشند. در این مطلب قصد داریم شما را با مفاهیم اولیه حسابداری و دانستنی های آن آشنا کنیم.
حسابداری چیست؟
افرادی که در زمینه انجام امور حسابداری فعال هستند به خوبی می دانند که منظور از دانستنی های حسابداری چیست و این علم به چه منظور مورد استفاده قرار می گیرد؟ حسابداری به زبان ساده یعنی سیستمی که فرآیند جمع آوری، طبقه بندی، ثبت و خلاصه سازی اطلاعات را انجام می دهد. مهم ترین هدف از انجام این فرآیند، ارائه گزارش های مالی است که مبنایی برای تصمیم گیری مدیران ارشد سازمان، صاحبان سهام، سرمایه گذاران، بانک ها و … می باشد. گزارش های حسابداری باید بر اساس استانداردهای موجود در این حوزه انجام شوند و در صورتی که حسابرس متوجه عدم رعایت استانداردها شود، گزارش های مذکور را فاقد اعتبار اعلام می کند.
حسابداری به عنوان یکی از کاربردی ترین علوم در دنیای امروز محسوب می شود. در واقع دانشی است که به مدیران سازمان کمک می کند تا علاوه بر ثبت دقیق اسناد و مدارک مالی، بتوانند تجزیه و تحلیل آن ها را به درستی انجام دهند و بر اساس آن ها برنامه ریزی دقیقی برای آینده داشته باشند. اگر خدمات مالی و حسابداری در یک سازمان به درستی انجام نشود مشکلاتی همچون ورشکستگی، جریمه های مالیاتی و … ایجاد خواهند شد.
برخی از سازمان ها به دلیل فقدان واحد حسابداری، نمی توانند از افراد مجرب در این زمینه استفاده کنند. به همین دلیل این بخش را برون سپاری می کنند و انجام آن را به شرکت خدمات حسابداری می سپارند. اکنون که به خوبی می دانیم حسابداری چیست و چه کاربردی دارد نوبت به این می رسد که بگوییم در علم حسابداری مفاهیمی وجود دارد که آشنایی با هر کدام از آن ها الزامی است.
مفاهیم مهم در علم حسابداری
در ادامه با تعدادی از مفاهیم مهم علم حسابداری آشنا میشویم.
دارایی چیست؟
یکی از مهم ترین دانستنی های حسابداری مربوط به “دارایی” است. در تعریف دارایی آمده که به کلیه اموال، منابع و مطالبات متعلق به یک شرکت دارایی گفته می شود که به واسطه عملیاتی مالی یا معامله بدست آمده است. دارایی ها قابلیت نقدشوندگی دارند و به سه دسته دارایی هایی جاری، نامشهود و ثابت تقسیم بندی می شوند.
- دارایی های جاری: دارایی هایی که به صورت وجه نقد هستند و یا در عرض کمتر از یکسال قابلیت تبدیل به پول نقد را دارند. به طور اوراق بهادار، سهام و … در این دسته بندی قرار می گیرند.
- دارایی های نامشهود: دارایی هایی که با چشم قابل رویت نیستند و به طور ناملموس وجود دارند. به طور مثال سرقفلی، حق امتیاز، برند و … جزو این دسته محسوب می شوند.
- دارایی های ثابت: دارایی های ثابت از چند ویژگی شامل استهلاک پذیر بودن، قابل استفاده در شرکت و قدرت نقدشوندگی برخوردار هستند. اما قدرت نقدشوندگی آن ها کمتر از دارایی های جاری است. به طور مثال زمین، ساختمان و … در این دسته قرار می گیرند.
بدهی چیست؟
یکی دیگر از مفاهیم و دانستنی های حسابداری “بدهی” است. این واژه به معنای تعهداتی است که یک شرکت در برابر سایر شرکت ها یا افراد دارد. این تعهدات بر اساس معاملاتی است که در گذشته اتفاق افتاده است. اگر بدهی ها در عرض کمتر از یکسال مالی تحصیل شوند جزو بدهی های جاری و اگر بیشتر از یکسال زمان ببرند به عنوان بدهی های بلندمدت شناخته می شوند.
سرمایه چیست؟
سرمایه همان حق مالی صاحبان یک شرکت از دارایی های آن است. در واقع هنگامی که شرکت بدهی های خود را می پردازد، هر آن چیزی که از دارایی ها باقی مانده باشند به عنوان سرمایه شناخته می شود. هر کدام از صاحبان شرکت، بخش یا درصد خاصی از سرمایه را دارند. علاوه بر سه مورد دارایی، بدهی و سرمایه، مفاهیم دیگری نیز در علم حسابداری وجود دارد که باید آن ها را بشناسیم.
ضروری ترین دانستنی های حسابداری
بدهکار و بستانکار
هنگامی که از واژگانی همچون بدهکار و بستانکار صحبت می کنیم برخی از افراد تصور می کنند که منظور ما همان مفاهیمی است که در زندگی روزمره با آن مواجه هستیم. در حالی که این مفاهیم در علم حسابداری اندکی متفاوت هستند. در علم مذکور به حساب هایی که در حالت دریافت قرار دارند بدهکار و به حساب هایی که در حالت پرداخت قرار دارند بستانکار گفته می شود.
درآمد
به تمام مبالغی که از طریق فعالیت های عملیاتی و غیر عملیاتی حاصل می شود درآمد گفته می شود. منظور از فعالیت های عملیاتی فروش کالا، ارائه خدمات به مشتری و سایر فعالیت هایی است که در اساسنامه شرکت ذکر شده است. توجه داشته باشید که درآمد شامل دو نوع عملیاتی و غیرعملیاتی می باشد. منظور از درآمدهای غیرعملیاتی، مبالغی است که از سایر فعالیت های شرکت ( درج نشده در اساسنامه) حاصل می شود. به طور مثال دریافت سود بانکی یا سود سهام در این دسته بندی قرار می گیرند.
هزینه
هر کدام از شرکت ها یا واحدهای اقتصادی، برای آنکه بتوانند فعالیت های مربوط به شغل خود را انجام دهند باید مخارجی را برای آن صرف کنند. به طور مثال یک واحد تولیدی برای تولید محصولات و کالاها باید مبالغی را صرف خرید مواد اولیه، حقوق و دستمزد پرسنل و … کند. این مبالغ به عنوان هزینه درنظر گرفته می شود.
دوره مالی
دوره مالی به صورت ۱ ماهه، ۳ ماهه، ۶ ماهه و یکساله تعیین می شود. اما اغلب شرکت ها و موسسات دوره مالی را برابر با تقویم می دانند تا رسیدگی به امور مربوطه آسان تر شود. در دوره مالی تمام فعالیت ها و عملکرد شرکت مورد بررسی قرار می گیرند.
حساب های موقت
هر کدام از حساب هایی که در انتهای دوره مالی بسته می شوند به عنوان حساب های موقت شناخته می شوند. به این معنا که در انتهای دوره مالی صفر می شوند و به دوره بعد انتقال پیدا نمی کنند. این حساب ها شامل هزینه، درآمد، خرید، فروش و … می باشند. شناخت حساب های موقت و دائمی از مهم ترین دانستنی های حسابداری است.
حساب های دائمی
تمام حساب هایی که با تشکیل یک موسسه یا شرکت افتتاح می شوند جزو حساب های دائمی هستند و به دوره بعد انتقال پیدا می کنند. این موارد شامل حساب های دارایی، بدهی و سرمایه است.
در این مطلب به مفاهیم و دانستنی های حسابداری اشاره کردیم. قطعا افرادی که به طور حرفه ای در این زمینه فعالیت می کنند با سایر مفاهیم این حوزه آشنایی دارند و کاربرد هر کدام را می دانند. اگر تمایل دارید با سایر جوانب این علم آشنا شوید پیشنهاد می کنیم مطلب قبلی وب سایت ما را مطالعه کنید.
طبقه بندی شاخه های حسابداری به شرح زیر است:
- حسابداری مالی
- حسابداری دولتی
- حسابداری صنعتی
- حسابداری مدیریت
- حسابداری عمومی
- حسابداری قضایی
- حسابداری مالیاتی
- حسابرسی
بدون دیدگاه