بهای تمام شده
فهرست مطالب

بهای تمام شده کالای فروش رفته چیست

میتوان گفت محرک اصلی هر واحد اقتصادی، کسب سود است. یعنی مدیران با انگیزه رسیدن به سودآوری کسب و کار خود را راه اندازی میکنند. یکی از معیارهایی که باعث رسیدن به این هدف میشود این است که توانایی محاسبه دقیق هزینه ها برای آن واحد اقتصادی فراهم شود. در واقع محاسبه بهای تمام شده کالای فروش رفته به مدیران این امکان را میدهد که ۱) بتوانند هزینه ها را مدیریت کنند و ۲) متوجه شوند هزینه ها دقیقا از چه منابعی بوده و مقدار دقیق هر یک چقدر است. این باعث میشود به سهام داران و سرمایه گذاران شرکت خود گزارشهای دقیق تری ارائه دهند.در این مطلب قصد براین است که شما دوستان گرامی را با مفهوم بهای تمام شده کالای فروش رفته آشنا کنیم.

حسابداری بهای تمام شده کالای فروش رفته

حسابداری بهای تمام شده سعی در تعیین بهای تمام شده تولید یک واحد کالا در هر یک از مراحل ساخت را دارد. بهای تمام شده کالای فروش رفته گزارشهایی از روند تولید و مراکز هزینه و عوامل ایجاد هزینه، تهیه میکند.

در واقع اولین گزارشی که یک حسابدار صنعتی باید تهیه کند جدول بهای تمام شده کالای فروش رفته میباشد. مدیریت با محاسبه بهای تمام شده کالای فروش رفته، کنترل خود را بر روی هزینه های مواد، دستمزد و و سایر هزینه های تولید اعمال میکند.

بهای تمام شده کالای فروش رفته چیست؟

بهای تمام شده کالای فروش رفته، هزینه های مستقیم مربوط به تولید کالاهای فروخته شده توسط یک شرکت است. این مقدار شامل هزینه مواد مصرفی در تولید کالا در کنار هزینه های مستقیم نیروی کار مورد استفاده در تولید آن کالا است.

در واقع به معنی بهای خرید کالایی که فروش رفته است. بهای تمام شده کالای فروش رفته بخش مهمی از معیارهای عملکردی یک شرکت است. این معیار توانایی یک شرکت را برای ساخت کالاها با هزینه مناسب ارزیابی میکند.

هزینه های غیرمستقیم مثل هزینه های توزیع و فروش در محاسبه بهای تمام شده کالای فروش رفته در نظر گرفته نمی‌شوند.

بهای تمام شده کالا فروش رفته در صورت سود و زیان ظاهر می‌شود و می‌تواند برای محاسبه حاشیه سود ناخالص شرکت از درآمد کسر شود.

بهای تمام شده کالا فروش رفته هزینه تولید محصولاتی است که یک شرکت به فروش می‌رساند؛ بنابراین، تنها هزینه هایی که در اندازه گیری لحاظ می‌شوند مواردی هستند که به صورت مستقیم به تولید محصولات مربوط اند.

به طور مثال، بهای تمام شده کالا فروش رفته برای یک کارگاه تولید پوشاک می‌تواند شامل هزینه های خرید پارچه باشد که در تولید پوشاک در کنار هزینه های نیروی کار، برای تولید پوشاک به کار می‌رود. هزینه ارسال پوشاک تولید شده به نمایندگان فروش و هزینه نیروی لازم برای فروش پوشاک حذف می‌شوند و در محاسبه بهای تمام شده کالا فروش رفته منظور نمی‌شوند.

روش های محاسبه بهای تمام شده

برای تعیین بهای تمام شده باید پنج عامل هزینه را در نظر گرفت که عبارتند از:

هزینه های ثابت: هزینه هایی که در اثر تغییراتی در مقدار تولید تغییر نمی کنند و در تمام سطوح تولید ثابت هستند، مانند هزینه اجاره محل.

هزینه های متغیر: هزینه هایی که در اثر تغییر در حجم تولید تغییر میکنند و نسبت تقریبا ثابتی با میزان تولید دارند. مانند مواد مستقیم، دستمزد مستقیم، سربار ساخت، هزینه‌های توزیع و فروش و هزینه‌های اداری و تشکیلاتی، مانند ملزومات اداری.

هزینه های مختلط: هزینه هایی که الگوی خاصی ندارند. بسیاری از اقلام بهای تمام شده، مختلط هستند. یعنی بخشی ثابت و بخش دیگر متغیر است؛ مانند: مخارج آب و برق و دستمزد غیرمستقیم.

هزینه های نیمه متغیر: این هزینه ها با حجم تولید نسبت مستقیم دارند. اما نسبت افزایش آنها نسبت به حجم تولید متناسب نیست.

هزینه های نیمه ثابت: این هزینه ها نیز با افزایش حجم تولید به صورت پلکانی افزایش می یابند.

 

امتیاز دهید post

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *