تاییدیه ها در حسابرسی
فهرست مطالب

تاییدیه حسابرسی به چه معناست؟

تاییدیه ها در حسابرسی نقش مهمی در اعتباربخشی صورت های مالی دارند. در این روش حسابرس نامه ای را به افراد خاصی در خارج از سازمان ارسال می کند و از آن ها می خواهد که یک موضوع را تایید یا تکذیب کنند. این موضوع مرتبط با شرکت است و می تواند راجع به مانده بدهی، بستانکاری و … باشد. نتیجه تاییدیه اهمیت زیادی در حسابرسی دارد و باید بر اساس استانداردهای مربوطه باشد.

انواع تاییدیه حسابرسی | از نظر پاسخ

منظور مثبت یا منفی بودن در تاییدیه های حسابرسی چیست ؟ تاییدیه ها در حسابرسی ” از نظر پاسخ ” به دو دسته مثبت و منفی تقسیم بندی می شوند که در ادامه به شرح آن ها خواهیم پرداخت:

  • تاییدیه مثبت : در این نوع از تاییدیه، حسابرس به دنبال دریافت پاسخ تاییدیه است و معمولا متن نامه را به نحوی تنظیم می کند که نشان دهنده انتظار او برای دریافت پاسخ باشد. در این روش، پاسخ دهنده باید موافقت یا مخالفت خود را درباره اطلاعات مندرج در تاییدیه اعلام کند. این روش زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که حساب های دریافتنی شرکت، مانده کمی داشته باشند و یا بخش عمده ای از حساب ها، دارای مانده های اختلاف دار باشند. قطعا تاییدیه های مثبت اعتبار بیشتری در مقایسه با تاییدیه های منفی دارند.
  • تاییدیه منفی: در این تاییدیه هیچ پاسخی دریافت نمی شود و این امر نشان دهنده صحت انجام درخواست و قبول آن از جانب دریافت کننده نامه می باشد. در این نامه، حسابرس انتظار دریافت جواب ندارد و عدم ارائه پاسخ نشان دهنده وضعیت مطلوب می باشد. اما اگر دریافت کننده نامه، تاییدیه را نپذیر اقدام به پاسخ می کند. ایرادی که نسبت به این نوع از تاییدیه ها در حسابرسی وارد می باشد این است که همیشه عدم پاسخ به معنای موافقت نیست و گاهی اوقات ممکن است نامه به دست شخص مورد نظر نرسیده باشد و یا رسیده اما به دلیل سهل انگاری، پاسخی ارائه نمی شود.

انواع خدمات حسابرسی توسط تیم متخصص

انواع تاییدیه ها در حسابرسی

فردی که به عنوان حسابرس، فرآیند حسابرسی شرکت را انجام می دهد به تاییدیه های مختلفی نیاز دارد تا بتواند صحت اسناد و مدارک ثبت شده در دفاتر را تایید کند. این تاییدیه ها می توانند از مراجع مختلفی دریافت شوند و شامل موارد زیر می باشند. توجه داشته باشید که بهره مندی از خدمات حسابرسان، می تواند از طریق شرکت خدمات حسابداری انجام شود.

تاییدیه بانک

حسابرس برای آنکه بتواند حساب های بانکی شرکت را بررسی کند به تاییدیه بانک نیاز دارد. بدین منظور فرم های استانداردی وجود دارند که توسط حسابرس تکمیل می شوند و بعد از امضای کارفرما ( مدیر شرکت) به بانک ارسال خواهند شد. معمولا این نوع از تاییدیه ها بعد از اتمام سال مالی به بانک ارسال می شوند. فرقی نمی کند که شرکت چه نوع حسابی در بانک مورد نظر دارد. بانک باید پاسخ را به آدرس شرکت بفرستد.

تاییدیه های حسابرسی

تاییدیه کالای امانی

یکی دیگر از تاییدیه ها در حسابرسی مربوط به تایید کالای امانی است. هنگامی که موجودی شرکت نزد شخص ثالثی نگهداری می شود، حسابرس مکلف است راجع به صحت میزان موجودی، وضعیت موجودی، شمارش صحیح، محافظت از موجودی و … درخواست تاییدیه کند. قطعا این نوع تاییدیه، به استقلال و امین بودن شخص ثالث وابسته است.

تاییدیه وکیل حقوقی

هنگامی که حسابرس، با ادعاها و دعاوی حقوقی روبرو می شود باید به طور مستقیم، از وکیل مربوطه درخواست تاییدیه کند. با انجام این کار، حسابرس شواهد کافی دریافت می کند و مطمئن می شود که مدیر شرکت از این دعاوی و ادعاها مطلع است. در این تاییدیه، حسابرس از وکیل می خواهد که پاسخ را مستقیما به او ارسال کند.

تاییدیه مدیران

یکی از مهم ترین تاییدیه ها در حسابرسی ، تاییدیه مدیران است. حسابرس بعد از اتمام عملیات حسابرسی، باید تاییدیه مدیران را دریافت کند و این امر نشان دهنده پذیرفتن صورت ها و اطلاعات مالی ارائه شده می باشد. نکته مهمی که وجود دارد این است که تاییدیه مدیران باید به امضای هیئت مدیره برسد. بر اساس این تاییدیه می توان مطمئن شد که اطلاعات شرکت بر اساس استانداردهای حسابداری می باشد. توجه داشته باشید که تاییدیه مدیران جزو اسناد قابل استناد حسابرسی به شمار نمی آیند.

تاییدیه اوراق بهادار

حسابرس از یکی از مسئولین شرکت درخواست تاییدیه اوراق بهادار از نظر مشخصات، شماره سریال را می کند و بعد از دریافت تاییدیه، آن را با مشخصات ثبت شده در دفاتر مطابقت می دهد.

تاییدیه سرمایه گذاری ها

حسابرس برای آنکه از توانایی شرکا و سرمایه گذاران برای حفظ سرمایه در بلندمدت مطمئن شود به دنبال شواهد و مدارکی در این خصوص است. معمولا این تاییدیه از سوی مدیر شرکت دریافت می شود.

تاییدیه ها در حسابرسی

استانداردهای ارسال تاییدیه

اکنون که با تاییدیه ها در حسابرسی آشنا شدیم باید به استانداردهایی اشاره کنیم که توسط حسابرس لحاظ می شوند:

  • انتخاب اشخاص یا حساب ها توسط حسابرس: حسابرس برای آنکه حساب های ثبت شده در شرکت را تایید کند می تواند برخی از اشخاص را انتخاب کند و از آن ها تاییدیه دریافت کند. بهتر است که این کار به مسئولین مربوطه واگذار نشود. زیرا ممکن است آن ها افرادی را انتخاب کنند که باعث ایجاد اختلال در حساب ها شده یا در آن ها دخل و تصرف دارند.
  •  ارسال پاکت تاییدیه توسط حسابرس: حسابرس یا عوامل مربوطه موظف هستند که نامه تاییدیه را شخصا به اداره پست ببرند و کد ارسال پست سفارشی را در دفاتر مربوطه به ثبت برسانند. این کار به منظور اطمینان از ارسال تاییدیه ها انجام می شود و بهتر است که این کار به افراد غیر سپرده نشود.
۴.۳/۵ - (۳ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *