تفاوت حسابرسی داخلی و خارجی از نظر هدف، هویت، دستور کاری، الزام و … مورد بررسی قرار می گیرد. اگر بخواهیم به طور کلی بگوییم که حسابرسی چیست ؟ باید به بررسی بی طرفانه صورت های مالی به منظور کشف تقلب و اشتباه اشاره کنیم. حسابرسان داخلی جزو کارمندان شرکت محسوب می شوند و حسابرسان خارجی، از طریق موسسات حسابرسی و در ازای دریافت دستمزد، به همکاری با شرکت می پردازند. در این مطلب خواهیم گفت که حسابرسی خارجی و حسابرسی داخلی چیست و هر کدام از آن ها چه تفاوت هایی با یکدیگر دارند؟
تعریف حسابرسی
بهتر است قبل از پرداختن به تفاوت حسابرسی داخلی و خارجی ، به تعریفی از حسابرسی اشاره کنیم تا درک تفاوت های آن برای شما آسان تر شود. حسابرسی به زبان ساده یعنی بررسی صورت های مالی شرکت با هدف کشف تقلب و اشتباه و تایید صحت آن ها ! این بررسی باید به طور کاملا بی طرفانه انجام شود و هیچ سوگیری در آن وجود نداشته باشد.
حسابرس داخلی کیست؟
در یک طبقه بندی کلی، افرادی که حسابرسی سازمان را انجام می دهند به دو دسته داخلی و خارجی تقسیم می شوند که شامل حسابرس داخلی و حسابرس خارجی است. همان طور که از نام آن ها پیداست، حسابرسان داخلی جزو کارمندان مجموعه محسوب می شوند که به مدیران سازمان کمک می کنند به اهدافش برسد و کنترل های داخلی، فرآیندهای رهبری و مدیریت ریسک را بهبود ببخشد. در واقع وظیفه او فراتر از انجام امور حسابداری است.
حسابرسی داخلی با تمام حوزه های مالی و غیرمالی ارتباط دارد و علاوه بر کشف تقلب و خطا در صورت های مالی، فرآیندها را به طور پیوسته مورد ارزیابی قرار می دهد تا بتواند فرصت های ویژه را شناسایی کند و از آن ها به نحو احسن استفاده کند. این روزها در اغلب سازمان ها و شرکت های بزرگ از حسابرس داخلی استفاده می کنند و جایگاه ویژه ای در چارت سازمانی برای او قائل هستند.
حسابرس خارجی کیست؟
پس از آنکه گفتیم منظور از حسابرسی داخلی چیست و حسابرس داخلی چه وظایفی دارد نوبت به این می رسد که به حسابرس خارجی اشاره کنیم. فردی که در این جایگاه فعالیت می کند اغلب جزو کارمندان موسسات حسابرسی و شرکت خدمات حسابداری است. سازمان هایی که می خواهند از خدمات حسابرسی بهره مند شوند باید به این موسسات مراجعه کنند و در ازای پرداخت دستمزد و عقد قرارداد، حسابرس را به مجموعه خود دعوت کنند.
انجام تمامی خدمات حسابرسی توسط تیم حرفه ای
مهم ترین تفاوت حسابرسی داخلی و خارجی در ماهیت کار آن هاست. ماهیت کار حسابرس داخلی مبتنی بر موقعیت فعلی و ماهیت کار حسابرسی خارجی مبتنی بر گذشته می باشد. به این معنا که صورت های مالی را به این منظور بررسی می کند که مطمئن شود با استانداردهای حسابداری منطبق هستند یا خیر؟ در واقع او باید از انعکاس صحیح نتایج عملیات مالی در یک بازه زمانی خاص اطمینان حاصل کند. حسابرسان خارجی به عنوان حسابرسان مستقل نیز یاد می شوند.
تفاوت حسابرسی داخلی و خارجی
از نظر هدف
- حسابرس داخلی: او فعالیت های مالی و غیرمالی را بررسی می کند و عملکرد سازمان را به منظور رسیدن به اهداف استراتژیک و کنترل ریسک ارزیابی می کند.
- حسابرس خارجی: هدف او صرفا بررسی صورت های مالی است و باید از انطباق صورت های مالی با استانداردهای حسابداری مطمئن شود.
از نظر هویت
- حسابرس داخلی: حسابرس داخلی می تواند جزو کارمندان شرکت محسوب شود.
- حسابرس خارجی: معمولا حسابرسان خارجی هویت مستقل دارند و بیرون از سازمان و در موسسات خدمات حسابداری و حسابرسی مشغول به کار هستند.
از نظر دستور کاری
- حسابرس داخلی: دیگر تفاوت حسابرسی داخلی و خارجی در این است که حسابرس داخلی توسط شرکت انتخاب می شود و فعالیت او در راستای رسیدن به اهداف سازمان و مدیریت ریسک می باشد.
- حسابرس خارجی: او از طریق سازمان و موسسات حسابرسی انتخاب می شود و فعالیت او در راستای کشف تحریفات در صورت های مالی می باشد.
از نظر گزارش دهی
- حسابرس داخلی: گزارشات او به هیئت مدیره و کمیته حسابرسی ارائه می شود.
- حسابرس خارجی: گزارشات او به سهامداران و سپس به سایر دینفعان ارائه می شود.
از نظر قالب گزارش دهی
- حسابرس داخلی: گزارشاتی که توسط حسابرس داخلی ارائه می شود قالب خاصی ندارد و صرفا به منظور کمک به شرکت در راستای حرکت به جلو است. در واقع او توصیه هایی بدین منظور ارائه می دهد.
- حسابرس خارجی: گزارشاتی که توسط حسابرس خارجی ارائه می شود در یک قالب استاندارد می باشد و این موضوع به عنوان تفاوت حسابرسی داخلی و خارجی محسوب می شود. قالب مورد نظر بر اساس استانداردهای حسابرسی است و نقاط ضعف سازمان با استفاده از نامه مدیریت، به مدیر سازمان تذکر داده می شود.
از نظر پیگیری
- حسابرس داخلی: او پیگیری می کند تا از عملی شدن توصیه ها مطمئن شود. این توصیه ها همانند نوعی مشاوره توسط مدیریت به کار گرفته می شوند.
- حسابرس خارجی: حسابرس خارجی هیچ الزامی به پیگیری مواد تذکر داده شده ندارد و تا دوره بعدی حسابرسی هیچ کاری انجام نخواهد داد.
از نظر انتشار گزارش
- حسابرس داخلی: گزارشات او به طور همگانی و عمومی در دسترس قرار نمی گیرند.
- حسابرس خارجی: گزارشات او به طور همگانی و عمومی منتشر می شود اما نامه ای که به مدیریت داده می شود به صورت عمومی انتشار پیدا نمی کند.
از نظر الزام
- حسابرس داخلی: استخدام حسابرس داخلی درون یک شرکت، امری اختیاری است و هیچ الزام قانونی برای آن وجود ندارد.
- حسابرس خارجی: استفاده از حسابرس خارجی نوعی الزام قانونی دارد. معمولا بانک ها و سرمایه گذاران، سازمان ها را ملزم به انجام حسابرسی خارجی می کنند تا از وضعیت مالی آن ها اطمینان پیدا کنند.
با توجه به موارد فوق و بررسی تفاوت حسابرسی داخلی و خارجی به این نتیجه می رسیم که حسابرسی داخلی به عنوان یک واحد درون سازمانی تلقی می شود و در چارت سازمانی جای دارد. اما حسابرس خارجی از یک هویت مستقل برخوردار است و می توان آن را یک واحد برون سازمانی در نظر گرفت.
بدون دیدگاه