مهم ترین تفاوت حسابرسی و حسابداری در نوع فعالیت آن هاست. یک حسابدار علاوه بر انجام امور حسابداری، اداره امور مالی یک شرکت را بر عهده می گیرد. اما حسابرس، صرفا بر روی انجام صحیح این امور نظارت می کند تا اطمینان پیدا کند که هیچ تقلب، دستکاری یا خطایی صورت نگرفته است. در این مطلب شما را با تفاوت حسابرسی و حسابداری آشنا خواهیم کرد.
حسابداری و اصول آن
برای آنکه به تفاوت حسابرسی و حسابداری پی ببریم باید ابتدا بگوییم که منظور از حسابداری چیست و چه اصولی دارد؟ بدون شک، مهم ترین بخش هر شرکت، امور مالی آن است. زیرا بروز هرگونه اشتباه در آن باعث بروز خسارت های جبران ناپذیری خواهد شد. به همین دلیل هر کدام از شرکت ها، برای جلوگیری از این اشتباهات، باید از استانداردها، اصول و قواعدی استفاده کنند که آن ها را اصول حسابداری می نامیم.
اگر بخواهیم حسابداری به زبان ساده را توضیح دهیم باید به فرآیند جمع آوری، دسته بندی، آنالیز و سوابق صورت های مالی در یک سازمان اشاره کنیم. این فرآیند توسط شخصی به نام حسابدار انجام می شود. در حسابداری چهار اصل مهم وجود دارد که شامل موارد زیر هستند:
- اصول تحقق درآمد: در این اصل بیان شده که تمام درآمدهای کسب شده، باید در زمانی ثبت شوند که به وقوع پیوسته اند. زمان دریافت وجه آن ها مهم نیست و صرفا باید به زمان تحویل کالا یا خدمات به مشتری توجه کرد.
- اصل بهای تمام شده: در این اصل معیار ثبت هر معامله، بهای واقعی آن در تاریخ وقوع معامله است. از آنجایی که ارزش دارایی های تغییر می کند باید هر چند وقت یکبار تجدید ارزیابی انجام شود و ارزش دارایی ها بروز شود.
- اصل تطابق درآمد با هزینه ها: در این اصل بیان می شود که هزینه ها باید با درآمدهای کسب شده ارتباط مستقیم داشته باشند تا بر اساس بتوانیم سود و زیان خالص دوره را تعیین کنیم.
- اصل افشای کامل: بر مبنای این اصل، تمام فعالیت های مهم مجموعه باید ثبت و ضبط شوند تا در مواقع مورد نیاز آن ها را ارائه دهیم. این اصل احتمال دستکاری و کلاهبرداری در نتایج حسابداری را کاهش می دهد.
حسابرسی و اصول آن
مهم ترین تفاوت حسابرسی و حسابداری در اصول آن هاست. پس از آنکه اصول حسابداری را مورد بررسی قرار دادیم نوبت به این می رسد که به سراغ حسابرسی برویم و بگوییم که منظور از حسابرسی چیست ؟ حسابرسی به زبان ساده یعنی نظارت بر صورت های مالی یک مجموعه به منظور کشف تقلب، خطا و دستکاری ! حسابرسی به دو صورت در سازمان قابل اجراست که می توان به حسابرسی داخلی و حسابرسی خارجی یا مستقل اشاره کرد.
حسابرس داخلی جزو کارمندان سازمان به شمار می رود اما برای آنکه از حسابرس خارجی استفاده کنیم باید به سراغ شرکت خدمات حسابداری یا موسسات حسابرسی برویم. در این شرکت ها و موسسات خدمات حسابداری گوناگونی عرضه می شود که از مهم ترین آن ها خدمات حسابرسی، خدمات مالی و مالیاتی و … است.
انجام تمامی خدمات حسابرسی توسط تیم حرفه ای نامدارگروپ
در ادامه اصول حسابرسی را بررسی می کنیم:
- اگر یک شرکت دولتی بخواهد حسابرسی انجام دهد باید این کار از طریق دیوان محاسبات کشور صورت بگیرد.
- معمولا در شرکت های خصوصی، صاحبان سهام حسابرس را انتخاب می کنند.
- اگر حسابرسی سازمان به طور مستقل یا خارجی انجام شود، او موظف است گزارشات را به مرجعی که او را مسئول کرده نیز ارائه دهد.
- از مهم ترین اصول حسابرسی این است که به صورت های مالی موجود اعتبار ببخشد. البته اعطای اعتبار بعد از تایید صحت آن هاست.
- معیار درست بودن صورت های مالی، نباید درستکار بودن مدیر سازمان باشد. بلکه باید یک بررسی همه جانبه صورت بگیرد.
تفاوت حسابرسی و حسابداری از نظر اهداف
حسابداری
- مدیریت و طبقه بندی درست مدارک مالی
- تلاش در راستای برنامه ریزی سیاست های آتی شرکت
- آنالیز و گزارش گیری دقیق صورت های مالی
- تصمیم گیری راجع به استفاده منطقی و درست از منابع مالی شرکت
- جلوگیری از ایجاد مشکلات و پرونده های حقوقی برای شرکت
حسابرسی
- اعتبار بخشی به گزارشات و اطلاعات مالی شرکت
- تهیه گزارشات دقیق و معتبر برای بازرسی های قانونی
- مدیریت عملیات های مالی مربوط به درآمد، هزینه و بودجه
- مدیریت دقیق و صحیح تراکنش های مالی شرکت
- اطمینان از صحیح بودن گزارشات مالی و جلوگیری از دستکاری، جعل و تقلب در صورت های مالی
تفاوت حسابرسی و حسابداری در یک نگاه
- نوع فعالیت : فردی که به عنوان حسابدار مشغول به کار است صرفا در راستای ثبت عملیات مالی، تهیه صورت های مالی و گزارش گیری از آن ها فعالیت می کند و هیچ نقشی در تایید صحت و اعتبار بخشی به حساب ها ندارد. در حالی که حسابرس در نقطه مقابل او قرار می گیرد. به این معنا که عملیات مالی را ثبت نمی کند و تهیه صورت های مالی و گزارش گیری از آن ها را بر عهده ندارد و صرفا فعالیت او در جهت صحت سنجی و اعتبارسنجی به صورت های مالی است.
- زمان انجام کار: دیگر تفاوت حسابرسی و حسابداری در زمان انجام کار است. یک حسابدار ثبت رویدادها و اسناد مالی را به طور روزانه انجام می دهد. اما کار حسابرس بعد از پایان سال مالی یا بازه زمانی مشخص آغاز می شود. در واقع انجام امور حسابرسی به طور ۶ ماهه، ۳ ماهه یا سالانه است. اما حسابرسی در موارد خاص نیز وجود دارد که می تواند خارج از این بازه زمانی باشد. به طور مثال هنگامی که به یکی از صورت های مالی مشکوک شده ایم می توانیم حسابرسی آن را بدون توجه به زمان انجام دهیم.
- شرح وظایف: یک حسابدار موظف است صورت های مالی را به طور دقیق و صحیح ثبت کند و در صورتی که مشکلی در آن ها وجود داشته باشد اقدام به رفع آن کند. اما حسابرس هیچ مسئولیتی در قبال مشکلات موجود در صورت های مالی ندارد و صرفا در تلاش است که تقلبات را شناسایی کند.
- صلاحیت: ضرورتی ندارد که یک حسابدار، به علم حسابرسی واقف باشد. اما قطعا هر حسابرسی باید به علم حسابداری مسلط باشد تا بتواند کار خود را به درستی انجام دهد.
شباهت حسابرسی و حسابداری در چیست؟
اکنون که به خوبی با تفاوت حسابرسی و حسابداری آشنا شدیم نوبت به این می رسد که اشاره ای هر چند مختصر به شباهت های این دو نیز داشته باشیم. افرادی که در این دو حوزه فعالیت می کنند باید مدرک حسابداری داشته باشند و به اصول و قواعد موجود در این حیطه کاملا مسلط باشند. هر دو تلاش می کنند تا گزارش های واقعی ارائه دهند. علاوه بر آن هر دو شخص از روش های تجزیه، تحلیل و محاسبه ای استفاده می کنند.
بدون دیدگاه