به زبان ساده حسابرسی مالیاتی فرآیندی است که به منظور بررسی صحت اسناد مالی و نظارت بر نحوه رعایت قوانین اجرا می شود. مالیات به عنوان یکی از مهم ترین ارکان تمدن امروزی در نظر گرفته می شود و دولت ها از این طریق به کنترل نقدینگی کشور و پرداخت هزینه های عمومی می پردازند. تمام افراد حقیقی و حقوقی موظف هستند که به دولت مالیات بپردازند و حسابرسی از مهم ترین وظایف مدیران شرکت ها محسوب می شود. در این مطلب خواهیم گفت که حسابرسی مالیاتی چیست و عدم اجرای این فرآیند چه پیامدهایی را در پی خواهد داشت؟
حسابرسی مالیاتی
حسابرسی مالیاتی یک فرآیند یا پروسه است که در آن صحت اسناد و مدارک مالی ارزیابی شده و نظارت دقیقی بر نحوه رعایت قوانین مالیاتی می شود. با این شیوه از حسابرسی که در بازه های زمانی مشخص انجام می شود می توان مالیات بر درآمد شرکت ها و راه های قانونی برای پرداخت آن را تعیین کرد. توجه داشته باشید که در حسابرسی، اقدام به انجام امور حسابداری نمی شود. اما قطعا فردی که در این جایگاه قرار دارد باید با اصول حسابداری آشنا باشد و علاوه بر تیزبینی، دقت و حوصله از هر گونه خطا و اشتباه جلوگیری کند. زیرا انجام کوچک ترین خطاها، باعث بروز جریمه های سنگین از جانب سازمان امور مالیاتی می شود.
در شرکت هایی از جمله شرکت خدمات حسابداری، افرادی به عنوان حسابرس مالیاتی مشغول به کار هستند که مهم ترین وظیفه آن ها ارائه خدمات حسابرسی می باشد.
در ادامه به مواردی اشاره می کنیم که در این فرآیند مورد ارزیابی و نظارت قرار می گیرند:
- میزان هزینه و درآمد شرکت
- وضعیت واردات و صادرات کالا
- ارزیابی وضعیت دارایی های ثابت
- بررسی صورت وضعیت مواد اولیه و گردش کالای انبار
- تطابق حساب ها با صورت های مالی و دفاتر قانونی
- بررسی وضعیت معاملات با اشخاص ثالث
- ارزیابی حقوق و دستمزد پرسنل
- مالیات تکمیلی
- تعدیل سنواتی
- بررسی بهای تمام شده کالا و خدمات
- خسارت نمایندگی ها و شعب
در حسابرسی باید بررسی ها و ارائه گزارشات کاملا بی طرفانه باشند. معمولا گزارشات از چندین بند برخوردار هستند و مستنداتی که در آن ذکر می شود شامل صورت گردش نقدی، ترازنامه، صورت درآمد و صورت تغییرات حقوق صاحبان سهام می باشد.
انواع حسابرسی مالیاتی چیست ؟
اکنون که به خوبی می دانیم مفهوم حسابرسی چیست و منظور از حسابرسی مالیاتی چه می باشد ؟ نوبت به این می رسد که انواع آن را معرفی کنیم. نکته مهمی که در این خصوص وجود دارد این است که سازمان امور مالیاتی نوع حسابرسی را تعیین می کند و ملاک آن هم اهمیت و رتبه هر پرونده مالیاتی است. حسابرس باید در هر مرحله، اقدام به ثبت گزارش عملکرد خود در سامانه کند و برای انجام مراحل بعد، درخواست خود را به طور کتبی ثبت کند. لازم به ذکر است که در هر مرحله از حسابرسی، مسئول حسابرس مالیاتی می تواند نوع حسابرسی را تغییر دهد.
حسابرسی اداری
حسابرسی اداری برای مودیان کوچک و پرونده های مالیاتی با اهمیت و رتبه پایین در نظر گرفته می شود. در این شیوه برگ دعوت ارائه اسناد و مدارک تاریخی ابلاغ می شود و مودی در تاریخ مورد نظر، باید با در دست داشتن دفاتر مورد نیاز و مستندات به سازمان امور مالیاتی مراجعه کند و آن ها را به حسابرسی مالیاتی ارائه دهد. اگر حسابرس مالیاتی موارد زیر را شاهد بود می تواند درخواست تغییر نوع حسابرسی، از اداری به میدانی را به مسئول حوزه کاری خود اعلام کند:
- عدم کفایت اسناد و مدارک
- ناقص بودن اسناد و مدارک
- عدم رجوع مودی به سازمان امور مالیاتی
- عدم امکان تعیین درآمد مودی
حسابرسی میدانی
حسابرسی میدانی برای پرونده های مالیاتی با اهمیت و رتبه بالاتر مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش نیز برگ دعوت ارائه اسناد و مدارک به مودی ابلاغ خواهد شد. اما تفاوت این روش با حسابرس اداری این است که حسابرس مالیاتی به محل کار مودی مراجعه می کند. قطعا حسابرسی میدانی به زمان بیشتری نیاز دارد و افرادی که در این سمت مشغول به کار هستند باید در کار خود خبره تر باشند. حسابرس میدانی بعد از آنکه در محل مودی حضور پیدا کرد باید گزارش مالیاتی و صورت مجلس را تنظیم کند و بعد از تکمیل، به امضاء حسابرس برسد و یک نسخه از آن به مودی تحویل داده شود.
حسابرسی بازرسی
کاربرد این شیوه از حسابرسی مالیاتی چیست ؟ حسابرسی بازرسی به منظور تعیین ریسک مودی و بررسی عوامل وابسته به امور اقتصادی آن انجام می شود. مواردی که در این حسابرسی مورد بررسی قرار می گیرد شامل حجم، نوع، وضعیت و موقعیت اموال مودی است و برای تکمیل اطلاعات مورد نظر، می توان سایر حوزه های کاری را نیز ارزیابی کرد. نکته ای که در این روش وجود دارد این است که هیچ اظهارنامه یا برگ تشخیص مالیات صادر نمی شود. اما مسئول حسابرسی می تواند درخواست حسابرسی اداری یا میدانی کند.
حسابرسی بازبینی
در حسابرسی بازبینی یک هدف مهم وجود دارد و آن هم ارزیابی کیفی گزارشات حسابرسی مالیاتی است. حسابرس می تواند به مودی مراجعه کرده و بعد از ارزیابی اسناد و مدارک، برگ تشخیص مالیات و گزارشات لازم را صادر کند. اگر ماموران مالیاتی تخلفی کرده باشند، توسط این شیوه از حسابرسی به راحتی تشخیص داده می شود.
مزایای حسابرسی مالیاتی چیست ؟
قطعا حسابرسی مالیاتی یک سازوکار قانونی محسوب می شود که اجباری است. اما قطعا برای مودیان و پرداخت کنندگان مالیات نیز مزایایی به همراه دارد که در ادامه مورد بررسی قرار می دهیم:
- حسابرس مالیاتی می تواند بعد از ارزیابی وضعیت شرکت، راهکارهایی را در خصوص بهره مندی از تخفیفات و معافیت های مالیاتی به مدیر ارائه دهد. بدون شک تمام مدیران از این موضوع استقبال خواهند کرد.
- حسابرس مالیاتی اطلاعات قابل اطمینان و موثقی را از شرکت جمع آوری می کند که مدیران به کمک آن می توانند دید جامعی نسبت به وضعیت فعلی شرکت پیدا کنند و بر اساس آن نیز تصمیمات بهتری را برای آینده اتخاذ کنند.
- اگر حسابرسی مالیاتی در زمان مناسب و توسط افراد خبره انجام شود و کمیت و کیفیت اطلاعات تعیین شود قطعا از مشکلاتی مانند دیر پرداخت مالیات نیز جلوگیری خواهد شد.
پرداخت مالیات توسط مودیان
اگر مطالب قبلی وب سایت ما را مطالعه کرده باشید به خوبی می دانید که تمام مودیان موظف به پرداخت مالیات هستند. اما قبل از پرداخت مالیات باید به قوانینی که راجع به سامانه امور مالیاتی و پایانه های فروشگاهی وجود دارد آگاهی داشته باشند. به طور مثال مودیان باید در هنگام انجام معاملات یعنی فروش کالا یا خدمات صورت حساب های الکترونیکی صادر کنند و آن را به طور آنلاین به سامانه مودیان ارسال کنند.
سامانه مودیان سامانه ای یکپارچه است که شما می توانید تمام صورت فاکتورها را به طور آنلاین ارسال کنید و دیگر نیازی به مراجعه حضوری به سازمان امور مالیاتی نداشته باشید. این سامانه مزایای زیادی از جمله جلوگیری از فرار مالیاتی، سهولت در ارسال فاکتورها، صرفه جویی در زمان مودیان و … را به همراه دارد. برای آنکه بتوانید از این امکان بهره مند شوید باید از نرم افزار سامانه مودیان که به عنوان واسط عمل می کند، استفاده کنید. در این نرم افزارها امکان ارسال فاکتورها در کوتاه ترین زمان ممکن وجود دارد و شما دیگر نیازی به ارسال گزارشات فصلی به سازمان نخواهید داشت. مالیات از این طریق محاسبه می شود و امکان پرداخت آن توسط درگاه ها اینترنتی وجود دارد.
بدون دیدگاه