حسابرسی مستقل
فهرست مطالب

حسابرسی مستقل چیست ؟

در حسابرسی مستقل ، تمام فعالیت های مالی یک شرکت مورد بررسی قرار می گیرد اما تفاوت آن با حسابرسی داخلی این است که حسابرس مستقل، کارمند شرکت نیست بلکه در ازای دریافت دستمزد با او همکاری می کند. در واقع می توان گفت که اغلب حسابرسان مستقل، کارمندان موسسات حسابرسی هستند و بعد از عقد قرارداد همکاری خود را با شرکت ها آغاز می کنند. در این مطلب به طور کامل و جامع خواهیم گفت که منظور از حسابرسی مستقل چیست و فردی که در این جایگاه قرار می گیرد چه مهارت ها و وظایفی دارد؟

حسابرسی مستقل

حسابرسی مستقل همان حسابرسی خارجی است. زیرا فردی که عملیات حسابرسی را انجام می دهد از بیرون از شرکت انتخاب می شود. او اقدام به بررسی فعالیت های مالی، بازبینی دفاتر قانونی و … می کند تا بتواند اشتباهات و خطاهای رخ داده را تشخیص دهد. در واقع اگر بخواهیم بگوییم که مهم ترین هدف از انجام حسابرسی چیست ؟ باید بگوییم که راستی آزمایی داده های مالی !
به طور کلی حسابرسان به دو دسته تقسیم می شوند و شامل حسابرسان داخلی و حسابرسان خارجی می باشند.

حسابرسی خارجی

اگر مطالب قبلی وب سایت را مطالعه کرده باشید به خوبی می دانید که حسابرسی داخلی چیست و از کارمندان شرکت است اما حسابرسان مستقل، از بیرون از شرکت انتخاب می شوند. اغلب آن ها در موسسات یا شرکت خدمات حسابداری مشغول به کار هستند و وظایف آن ها بسیار فراتر از انجام امور حسابداری است.

انجام تمامی خدمات حسابرسی توسط تیم حرفه ای

توجه داشته باشید که در هنگام انتخاب حسابرس برای انجام حسابرسی مستقل ، باید فردی را انتخاب کنید که مستقل از مجموعه باشد و با هیچ کدام از کارمندان شرکت منافع مشترک نداشته باشد. در غیر این صورت احتمال بروز خطا و اشتباه افزایش پیدا می کند. شاید این سوال برای شما ایجاد شده باشد که چرا وضعیت مالی شرکت ابتدا توسط حسابرس داخلی و سپس توسط حسابرس خارجی انجام می شود؟ در پاسخ باید بگوییم از آنجایی که حسابرس داخلی جزو کارمندان شرکت است این احتمال وجود دارد که درگیر منافع مشترک و خطاهای احتمالی شود.

تفاوت میان بازرس قانونی و حسابرسی مستقل چیست ؟

مهم ترین تفاوت حسابرس مستقل و بازرس قانونی در این است که انتخاب حسابرس مستقل امری اختیاری است و بر اساس درخواست سهامداران انجام می شود. اما انتخاب بازرس قانونی امری الزامی است.

  • یک بازرس قانونی اختیارات مشخص شده ای در قانون دارد اما یک حسابرس مستقل باید اختیارات خود را بر اساس شرایطی که برای او تعیین می شود کسب کند
  • حق الزحمه یا دستمزدی که برای بازرس قانونی تعیین می شود توسط سهامداران تعیین شده اما حق الزحمه حسابرس مستقل بر مبنای کار، مدت زمان و توافق با شرکت تعیین خواهد شد.
  • در اغلب مواقع زمانی از خدمات حسابرسی مستقل استفاده می کنیم که قصد داریم از بانک ها وام و تسهیلات دریافت کنیم. زیرا گزارشاتی که توسط حسابرس ارائه می شوند کمک می کند تا اعتماد بانک به شرکت افزایش یابد. اما یک بازرس قانونی این وظیفه را ندارد و اعتبار گزارشات او صرفا محدود به سهامداران فعلی شرکت است.
حسابرسی مستقل

وظایف حسابرس مستقل چیست ؟

مهم ترین وظیفه حسابرسی مستقل یا حسابرسی خارجی چیست ؟ معمولا حسابرس مستقل موظف است که اسناد مالی را با استانداردهای حسابداری تطبیق دهد تا از عدم وجود تقلب و اشتباه مطمئن شود. گزارشی که توسط حسابرس مستقل به مدیر شرکت ارائه می شود کاملا بی طرفانه است و تمام تلاش آن ها در این راست است که به مدیران شرکت کمک کنند.

  • بررسی و ارزیابی دفاتر قانونی شرکت ها
  • بررسی درآمد مندرج در دفاتر قانونی و تطبیق آن با درآمد واقعی شرکت
  • تطبیق اطلاعات مندرج در دفاتر قانونی با ترازنامه، حساب سود و زیان و سایر حساب های شرکت
  • مشخص کردن درآمد شرکت های مشمول بر اساس قوانین مقررات مالیاتی

مهارت‌های مورد نیاز برای انجام حسابرسی مستقل چیست ؟

افرادی که حسابرس مستقل نامیده می شوند باید مهارت های کلامی، نوشتاری و ارتباطی را آموزش دیده باشند. آن ها باید کاملا دقیق و منظم باشند و به اندازه کافی به جزئیات دقت کنند. کلی نگری آفت کار حسابرسان است. همچنین آن ها باید از قدرت تحلیل و محاسبات اطلاعات برخوردار باشند تا بتوانند وظایف خود را به درستی انجام دهند. این روزها اغلب شرکت ها از نرم افزارهای مالی استفاده می کنند و حسابرسان باید مهارت کار با این نرم افزارها را نیز داشته باشند.

تفاوت های عمده میان حسابرسی داخلی و حسابرسی مستقل چیست ؟

  • هدف: یکی از تفاوت حسابرس داخلی و خارجی ، هدف آنهاست. حسابرس مستقل صورت های مالی را بررسی کرده و راجع به آن ها اظهارنظر می کند. اما حسابرس داخلی شرایط را ارزیابی می کند و تلاش او برای بهبود اثربخشی فرآیندهای مدیریت ریسک و کنترل در سازمان می باشد.
  • دامنه اسناد: حسابرس مستقل اسناد و مدارک مالی را ارزیابی می کند. اما حسابرس داخلی اسناد و مدارک غیرمالی را مورد بررسی قرار می دهد.
  • ماهیت خدمت: ارزیابی اسناد مالی توسط حسابرس مستقل به منظور ایجاد اطمینان انجام می شود. اما ارزیابی توسط حسابرسان داخلی به منظور مشاوره دادن به مدیر صورت خواهد پذیرفت.
  • جهت گیری زمانی : حسابرس مستقل داده ها و اطلاعات مالی گذشته را ارزیابی می کند. اما حسابرس داخلی داده های مالی فعلی را ارزیابی کرده و به مدیریت کمک می کند تا برای آینده برنامه ریزی مالی بهتری داشته باشد.
  • مخاطبین: گزارشات حسابرسی مستقل به گروه های ذینفع از جمله مدیران و سهامداران ارائه می شود اما گزارشات حسابرسین داخلی به هیئت مدیره، مدیریت و کمیته حسابرسی ارائه خواهد شد.
حسابرسی مستقل چیست

اهمیت بررسی صحت اسناد مالی

همان طور که متوجه شدید ارزیابی اسناد و مدارک مالی در حسابرسی مستقل امری ضروری است. اگر در ثبت رویدادهای مالی خطا و اشتباهی رخ داده باشد، صرفا محدود به ثبت در دفاتر یا نرم افزار نمی شود. بلکه بسیاری از امور مانند تعیین میزان مالیات نیز به آن وابسته خواهد بود. به همین دلیل است حسابرس مستقل تمام اطلاعات مندرج در دفاتر قانونی را با درآمد واقعی شرکت تطبیق می دهد.

۵/۵ - (۱ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *