قانون مالیات بر ارزش افزوده در حسابداری
فهرست مطالب

قانون مالیات بر ارزش افزوده در حسابداری

مالیات هزینه هایی است که دولت با دریافت آن از شرکت ها و مالیات کالاهای مختلف ، درآمد زایی میکند و این درآمد را صرف امور کشور میکند. دریافت مالیات از مشاغل به راحتی قابل وصول است و کسب درآمد دولت توسط مالیات باعث میشود که دولت به کسب درآمد توسط راه و روش هایی دیگر که سخت تر میباشند کمتر نیاز پیدا کند و در صورت نبودن منابع دیگر ، بسیار کارآمد است.

مالیات بر ارزش افزوده

با استفاده از یک نرم افزار حسابداری میتوانید مالیات بر ارزش افزوده کسب و کارها را تعیین و محاسبه کنید.

 ارزش افزوده منظور همان تفاوت قیمت بین قیمت مواد اولیه و قیمت نهایی کالا است که این مبلغ مالیات ارزش افزوده نام دارد برای مثال اگر مواد اولیه جهت تولید یک کالا ۱۰۰ هزار تومان باشد و آن کالا را به قیمت ۱۵۰ هزار تومان بفروش برسد، ۵۰ هزار تومان ما به تفاوت، همان ارزش افزوده است که طی هر مرحله از تولید به کالا اضافه شده است و در نهایت پس از فروش نهایی کالا، مالیات آن بر اساس ضوابط مشخصی به حساب دولت واریز میشود.

صادرات و واردات و همه کالاهای قابل فروش و شرکت های واسطه و …  نیز شامل قانون مالیات بر ارزش افزوده نیز هستند و موظف به  پرداخت آن هستند.

در خصوص  حسابداری باید در نرم افزار آن، مالیات بر ارزش افزوده  را حسابدار ثبت کند که با استفاده ازنرم افزار مربوطه براحتی قابل انجام میباشد.

سه نوع حسابداری برای محاسبه  ارزش افزوده  بر مالیات وجود دارد :

 ۱- مالیات بر ارزش افزوده تولید

 ۲- مالیات بر ارزش افزوده مصرف

 ۳- مالیات بر ارزش افزوده درآمد

زمان پرداخت مالیات بر ارزش افزوده

 نرخ مالیات حدودا ۹٪ است که ممکن است در سالهای مختلف فرق کند و بهتر است که مالیات در زمان و سال جاری پرداخت شود زیرا با گذشت زمان هزینه و درصد افزایش می یابد و فشار اقتصادی و هزینه آن بیشتر میشود و از نظر افراد با تجربه بهترین زمان توصیه شده جهت پرداخت مالیات ۳ماهه است .

معادله محاسبه مبلغ فاکتور در حسابداری

مبلغ فاکتور = اصل مبلغ بدون مالیات + مالیات بر ارزش افزوده + عوارض بر ارزش افزوده

مالیات بر ارزش افزوده ۶٪ و عوارض آن ۳٪ میباشد که جمعا ۹٪ میباشد.

 کالاهایی که به آنها مالیات تعلق نمیگیرد ، کالای اساسی مورد نیاز مردم میباشند مثلا برنج و گوشت و

داروها نیاز به جهت اهمیت آنان و کاهش هزینه، شامل مالیات نمیشوند. کالاهایی که صادر از خارج از کشور میشوند، دام و پرندگان زنده و محصولات کشاورزی که فرآوری نشدند  نیز مشمول مالیات نمیشوند.

مالیات بر ارزش افزوده همانگونه که برای دولت فایده و حسن داشت ، نکات منفی هایی را نیز شامل میشود :

  • هزینه ‌های بیشتر برای مشاغل

مالیاتی  که در مراحل مختلف فروش حساب میشود موجب میشود هزینه بیشتری به کالا تعلق بگیرد و خریدار ها هزینه بیشتری بپردازند.

  • قیمت‌‌های بالا برای خریدار

مالیات بر ارزش افزوده ای که در هر مرحله تولید به قیمت کالا اضافه میشود در نهایت مالیات و ارزش افزوده زیادی  توسط خریدار آخر پرداخت و هزینه‌ی بیشتری بر او متحمل میشود و بار مالی بر دوش خریدار نهایی زیاد میشود.

  • افزایش کسری بودجه و هزینه ‌های دولت

مالیات بر ارزش افزوده همانطور که برای دولت منبع درآمد است اما میتواند برای آن هم مضر باشد زیرا با داشتن و افزایش مالیات، دولت هزیته های خود را بیشتر صرف خرج امور مختلف میکند و بجای اینکه باعث کاهش کسری بودجه شود نتیجه عکس داده و دولت با کسری بودجه مواجه میشود.

  • کند کردن اقتصاد و از بین بردن مشاغل

مالیات و ارزش افزوده ای که  تولید کنندگان باید بپردازند گاهی موجب میشود که تمایل تولیدکنندگان و مشاغل به ادامه کار و یا تاسیس کار کاهش یابد زیرا از جهت مالی برایشان سود زیادی ندارد .

مزیت و فایده مالیات بر ارزش افزوده

مالیات بر ارزش افزوده دارای مزایا نیز میباشد که موجب شده دولت های مختلف از امور مالیاتی پیروی و کسب بودجه کنند. از دیگر نکات مثبت مالیات بر ارزش افزوده به موارد زیر میپردازیم :

  • بستن راه‌ های فرار مالیاتی

برای پرداخت مالیات  یکسری مشاغل به دنبال فرار از آن هستند و برای مقابله با فرار مالیاتی ، دریافت مالیات بر ارزش افزوده از کسب و کار ها ساده تر شده است و از فرار مالیاتی جلوگیری میکند و اشخاص موظف به پرداخت آن میشوند و میدانند در صورت عدم پرداخت ، جریمه های سنگینی را باید بپردازند.

  • انگیزه بیشتر برای کسب درآمد

پرداخت مالیات برای بعضی مشاغل و افراد خوشایند نیز زیرا هر چه سود بیشتری از فروش کنند باید مالیات بیشتری بپردازند اما مالیات بر ارزش افزوده به کالا جهت خرید اطلاق میگردد و برای اینکه مالیات ارزش افروده‌ی کمتری پرداخت کنید میتوانید خرید های غیرضرور را حذف و یا کاهش دهید.

حسابداری ارزش افزوده کالا و خدمات خریداری شده

برای محاسبه مبلغ و هزینه کالای خریداری شده در حسابداری و ثبت مالیات ارزش افزوده باید موارد زیر را محاسبه و در نظر بگیرند.

  • حساب خرید کالا

که ثبت قیمت کالا که جهت فروش تعیین شده است، میباشد.

  • حساب برگشت از خرید و تخفیفات

بعد از اینکه خریدار کالای مورد نظر خود را خرید و دریافت کرد ، متوجه نقص ها و یا تفاوت هایی با کالای مورد درخواست خود میشود که میتواند کالا را مرجوع کند و یا همان کالا را با تخفیف از فروشنده خریداری کند.

  • حساب تخفیفات نقدی

میزان درصد و یا مبلغی که از قیمت کالا کاهش داده میشود را تخفیف آن گویند که جهت خرید بیشتر و تشویق افراد به خرید کالا، تخفیفات مختلفی به کالا تعلق میگیرد و این مقدار باید در حسابداری ثبت شود.

  • حساب هزینه حمل کالای خریداری شده

خریدار وقتی کالایی را از فروشگاه یا تولیدی یا ‌… خریداری میکند ، بر اساس توافق دو طرف حمل بار از محل فروش به محل خریدار انجام میشود که هزینه ی حمل بار به حساب هزینه حمل کالای خریداری شده بدهکار میشود و هزینه حمل نیز به قیمت اولیه کالا نیز اضافه میشود. گروه مالی مالیاتی نامدار در زمینه آموزش ، مشاوره و خدمات مختلفی در ارتباط با امور مالی و مالیاتی و اقتصادی و حسابداری ارائه دهد که جهت کسب اطلاع بیشتر میتواند با ما در ارتباط باشید.

امتیاز دهید post

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *