شرکت های مشمول حسابرسی
فهرست مطالب

مشاغل و شرکت های مکلف به حسابرسی

شرکت های سهامی خاص، موسسات انتفاعی غیرتجاری، شرکت های خصوصی و …. همگی جزو شرکت های مشمول حسابرسی محسوب می شوند. این شرکت ها مکلف اند دفاتر قانونی خود را نگهداری کنند. البته شرایطی که آن ها را مشمول پرداخت مالیات می کند این است که مجموع فروش و خدمات عملیات و غیرعملیاتی آن ها بیشتر از ۵۰ میلیارد ریال یا مجموع دارایی آن ها بیشتر از ۸۰ میلیارد ریال باشد. در این مطلب شرکت های مشمول حسابرسی را از زوایای مختلف مورد ارزیابی قرار می دهیم.

چه شرکت‌هایی باید مالیات پرداخت کنند؟

مشمولان حسابرسی؛ اشخاص حقیقی یا حقوقی؟

اگر بخواهیم شرکت های مشمول حسابرسی را بر اساس قانون ۲۷۲ قانون مالیاتی کشور معرفی کنیم باید بگوییم که شرکت های خصوصی، تعاونی، سهامی خاص، انتفاعی غیرتجاری و اتحادیه های مربوطه جزو شرکت های مشمول حسابرسی محسوب می شوند. اما سوالی که مطرح می شود این است که آیا همه آن ها باید مالیات پرداخت کنند؟ قطعا خیر! شرایط خاصی برای آن ها تعریف شده که می توان به مجموع دارایی بیشتر از ۸ میلیارد تومان یا فروش کالا و خدمات به میزان ۵ میلیارد تومان اشاره کرد.

علاوه بر اشخاص حقوقی که در بخش فوق به شرایط آن ها اشاره کردیم، اشخاص حقیقی نیز با توجه به شرایط فوق مشمول پرداخت مالیات می شوند. اشخاص حقیقی و حقوقی مکلف هستند که گزارشات حسابرسی خود را بر طبق سازمان امور مالیاتی کشور تهیه کرده و به سازمان امور مالیاتی تحویل دهند. در این گزارشات باید اصول حسابداری رعایت شده شده و مدارک و اسناد حسابداری طبق ضوابط ارائه شوند.

تمامی اشخاص مشمول حسابرسی چه کسانی هستند؟

از دیگر شرکت های مشمول حسابرسی می توان به شرکت های متقاضی پذیرش و متقاضی قبول شده در بورس اوراق بهادار اشاره کرد. علاوه بر آن تمام شرکت ها و موسساتی که موضوع بند الف و ب ماده ۷ اساسنامه قانونی سازمان حسابرسی هستند مشمول حسابرسی می باشند.

افراد حقیقی و حقوقی بر مبنای نوع فعالیت شان موظف به پرداخت مالیات هستند. به طور مثال نمایندگی های خارجی که در کشور ایران شعبه دارند و یا دفاتر برندها که توسط شرکت های ایرانی اجاره شده اند و همچنین تمام شرکت های سهامی عام و شرکت های وابسته به آن ها، شرکت ها، نهادها و موسسات غیردولتی جزو شرکت های مشمول حسابرسی به شمار می آیند.

انواع خدمات حسابداری توسط تیم متخصص

چه شرکت‌هایی باید مالیات پرداخت کنند؟

شرکت‌های مشمول ماده ۲۷۲

همان طور که می دانید و در مطالب قبل نیز به این موضوع اشاره کردیم کسب مالیات از شهروندان، یکی از مهم ترین منابع درآمدی دولت محسوب می شود که دولت از این طریق می تواند خدمات عمومی ارائه دهد و زیرساخت های لازم را در کشور ایجاد کند. بر همین اساس قوانین سختگیرانه ای در حوزه دریافت مالیات وضع شده که راه را برای فرار مالیاتی مسدود می کند. مالیات بخشی از درآمد شرکت ها و اشخاص از سود نهایی یا درآمد خالص محسوب می شود که باید آن را به دولت پرداخت کند. لازم به ذکر است که پرداخت مالیات از سوی شرکت ها و اشخاص حقیقی نه تنها در کشور ایران، بلکه در تمام کشورها وجود دارد و شهروندان موظف هستند که قوانین مربوط به آن را رعایت کنند تا دچار جریمه های احتمالی نشوند.

تمام شرکت هایی که مشمول ماده ۲۷۲ قانون مالیات هستند باید مالیات بپردازند. این شرکت ها باید مجموع دارایی شان بیشتر از ۸ میلیارد تومان یا فروش کالا و خدمات آن ها ۵ میلیارد تومان باشد. اگر این شرکت ها به هر دلیلی از پرداخت مالیات سرباز بزنند از نظر مالیاتی جریمه می شوند و علاوه بر پرداخت اصل مالیات باید ۲۰% از آن را نیز به عنوان جریمه بپردازند. سازمان امور مالیاتی برای شرکت هایی که مالیات خود را به موقع پرداخت می کنند مشوق هایی را نیز درنظر گرفته که به موجب آن شرکت ها می توانند از معافیت های مالیاتی، نرخ صفر مالیاتی و … بهره مند شوند.

چه شرکت‌هایی مشمول معافیت مالیاتی هستند؟

چه شرکت‌هایی مشمول معافیت مالیاتی هستند؟

اکنون که با شرایط شرکت های مشمول حسابرسی آشنا شدیم نوبت به این می رسد که اشاره ای به شرکت های معاف از مالیات نیز داشته باشیم:

  • اگر شرکتی مجوز خود را از وزارت فرهنگ و ارشاد دریافت کرده باشد به میزان ۵۰% از پرداخت مالیات معاف می شود.
  • تمام شرکت هایی که دانش بنیان هستند از معافیت مالیاتی برخوردار هستند.
  • شرکت هایی که در حیطه تولید، معدن و کشاورزی فعال هستند نیازی به پرداخت مالیات ندارند.
  • صادرکنندگان محصولات کشاورزی نیز جزو شرکت های معاف از مالیات محسوب می شوند.
  • شرکت های ادغام شده و شرکت هایی که در حوزه انتشارات و مطبوعات فعال هستند از پرداخت مالیات معاف هستند.

شاید این سوال برای شما به وجود آمده باشد که چرا برخی از شرکت ها علی رغم بالا بودن درآمد عملیاتی و غیرعملیاتی از پرداخت مالیات معاف هستند؟ طبق قانون شرکت هایی که فعالیت آن ها از نظر فرهنگی و اقتصادی برای جامعه مفید است از پرداخت مالیات معاف هستند.

شرکتهای مشمول حسابرسی برای سال مالی ۱۴۰۳

شرکت هایی که مشمول ماده ۲۷۲ قانون مالیات هستند شامل موارد زیر می باشند:

  • تمام شعبه های شرکت های خارجی که در ایران فعالیت دارند.
  • شرکت هایی که به نهادهای عمومی وابسته هستند.
  • شرکت های سهامی عام، سهامی خاص و تضامنی مشمول این قانون هستند.
  • شرکت های دولتی، نسبی و با مسئولیت محدود نیز باید از قانون حسابرسی تبعیت کنند.

شرکت های مشمول حسابرسی

مهلت ارائه گزارش حسابرسی

مهلت ارسال گزارش حسابرسی به سازمان امور مالیاتی حداکثر ۳ ماه بعد از اتمام مهلت تسلیم اظهارنامه می باشد. نکته ای که شرکت های مشمول حسابرسی باید به آن واقف باشند این است که اگر مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی توسط سازمان مربوطه تمدید شود، مهلت ارائه گزارش حسابرسی نیز تمدید می شود. به طور مثال مهلت ارسال اظهارنامه تا انتهای مرداد ماه هر سال است و اگر به مدت یکماه تمدید شود، مهلت ارسال گزارش حسابرسی نیز به مدت حداکثر سه ماه بعد از آن یعنی تا انتهای آبان ماه تمدید خواهد شد.

جریمه عدم ارائه گزارش حسابرسی

در صورتی که شرکت های مشمول حسابرسی از ارسال گزارشات مربوطه خودداری کنند و در مهلت مقرر تکالیف قانونی خود را انجام ندهند، علاوه بر اجبار به پرداخت اصل مالیات، باید جریمه ای معادل ۲۰% آن را نیز پرداخت کنند. بر همین اساس باید اشاره کرد که ارائه صورت گزارشات حسابرسی در مهلت قانونی اهمیت زیادی دارد و کمک می کند تا از چالش هایی مانند جرایم سنگین مالیاتی در امان بمانید.

۵/۵ - (۲ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *