هدف معافیت مالیاتی
فهرست مطالب

معافیت مالیاتی چیست؟

معافیت مالیاتی چیست و شامل چه افرادی می شود؟ یکی از مهم ترین موضوعاتی که در حوزه مالیات وجود دارد، انواع معافیت مالیاتی است. تمام مشمولان مالیات می توانند بر اساس شرایط خاصی که دارند از معافیت ها برخوردار شوند. در این مطلب قصد داریم ابتدا بگوییم که مالیات چیست و سپس به بررسی جوانب مختلف این موضوع بپردازیم.

مالیات و معافیت مالیاتی چیست؟

 مالیات و معافیت مالیاتی چیست ؟

اگر بخواهیم به نحو متمایزی بگوییم که معافیت مالیاتی چیست ؟ باید بگوییم که به معنای ایجاد تعهدات مالی از سوی دولت برای شهروندان است. این قانون و تعهد نه تنها در کشور ایران بلکه در بسیاری از کشورها وجود دارد و شهروندان موظف هستند بخشی از درآمد خود را به دولت بپردازند. برخی از افراد حقیقی یا حقوقی مشمول، می توانند به دلیل شرایط خاصی که دارند از معافیت یا تشویق مالیاتی برخوردار شوند و میزان مالیات پرداختی را به طرز چشمگیری کاهش دهند. در کشور ایران مالیات به دو نوع مستقیم و غیرمستقیم دسته بندی می شود که در ادامه به بررسی هر کدام می پردازیم:

  • مالیات مستقیم: مالیاتی است که به طور مستقیم از درآمد و دارایی های افراد حقیقی یا حقوقی کسر می شود. این مالیات شامل مالیات بر دارایی، ارث، حق تمبر، درآمد حقوق، درآمد املاک و کشاورزی، درآمد اتفاقی، اجاره و … می باشد.
  • مالیات غیرمستقیم: این نوع از مالیات شامل مالیات بر مصرف، ارزش افزوده و حقوق و عوارض گمرکی می باشد. طبق این قانون برخی از مشاغل از معافیت های مالیاتی برخوردار هستند که در ادامه مطلب به بررسی آن خواهیم پرداخت.

هدف معافیت مالیاتی

مهم ترین هدف از معافیت مالیاتی چیست ؟ معافیت مالیاتی به منظور حمایت دولت ها از برخی کسب و کارها و مشاغل خاص می باشد. از طرفی دیگر این هدف برای تشویق کردن سرمایه گذاران، سازمان های خیریه، تحقیق اهداف اجتماعی و … می باشد. زیرا همان طور که می دانید سازمان های غیر انتفاعی، خیریه، تعاونی ها و … از پرداخت مالیات معاف هستند.

معافیت مالیاتی به چه کسانی تعلق میگیرد؟

  • افرادی که بطور مستقیم با دولت سروکار دارند شامل معافیت مالی می شوند.
  • درآمد معدن، بیمارستان ها و مراکز بهداشتی و درمانی، رستوران و هتل ها، از زمان کسب پروانه به مدت ۵ سال و در مناطق توسعه نیافته و شهرهای کوچک، به مدت ۱۰ سال، معاف از مالیات اند.
  • اگر واحدهای اقتصادی در مناطقی مثل شهرک صنعتی باشند مالیات با نرخ صفر بعد از سه سال قابل پرداخت است.
  • درآمد حاصل مدارس غیر انتفاعی در همه پایه ها، آموزشگاه های فنی و حرفه‌ای دارای مجوز از سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور، دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی‌غیر انتفاعی و مهد کودک در مناطقی با پیشرفت ناچیز از جمله روستاها.
  • همچنین درآمد موسسات نگهداری معلولین ذهنی و حرکتی بابت نگهداری افراد دارای معلولیت که دارای مجوز برای فعالیت خویش هستند.
  • باشگاه­ ها و موسسات ورزشی نیز دارای مجوز شامل معافیت مالیاتی هستند.

* مالیاتهای غیرمستقیم شامل معافیت نمیباشند. مالیات غیر مستقیم به این معنی نیست که مردم آن را پرداخت نمی کنند، در واقع آن را با واسطه به حساب اداره ی مالیات پرداخت میکنند.

چرا معافیت مالیاتی شامل همه کسب وکارها نمی شود؟

اگر همه مشاغل و کسب و کارها از پرداخت مالیات معاف شوند میزان درآمد دولت کاهش پیدا می کند و با کمبود بودجه مواجه می شود. زیرا دریافت مالیات یکی از مهم ترین راه های درآمد دولت است. به همین دلیل اگر تمام مشاغل از پرداخت مالیات معاف شوند دولت مجبور است بسیاری از خدمات دولتی به مردم را کاهش دهد و قطعا مشکلات زیادی ایجاد خواهد شد. در چنین وضعیتی دولت مجبور می شود برای جبران کاهش درآمد خود، مالیات اقشار مشمول را افزایش دهد و در نهایت شاهد رواج بی عدالتی در جامعه خواهیم بود. معمولا کسب و کارهایی از پرداخت مالیات معاف هستند که برای جامعه و شرایط اقتصادی آن اهمیت زیادی دارند. مثلا مشاغلی که به کشاورزی، تعاونی ها، خیریه ها و … مرتبط هستند هیچگونه مالیاتی به دولت پرداخت نمی کنند.

انواع خدمات حسابداری توسط تیم متخصص

انواع معافیت‌های مالیاتی برای سرمایه‌گذاران مناطق کمتر توسعه‌یافته

درآمد ابزاری حاصل از فعالیت های تولیدی و معدنی که از تاریخ اجرای ماده ۱۳۲ برای آن ها پروانه بهره برداری صادر شده و یا قرارداد استخراج و فروش منعقد شده به مدت ۱۰ سال شامل نرخ صفر مالیاتی هستند. همچنین درآمد هتل ها، مراکز اقامتی گردشگری و بیمارستان ها که از تاریخ مذکور از سوی مراجع قانونی برای آن ها پروانه بهره برداری یا مجوز صادر شده شامل این معافیت می شوند.

معنای معافیت مالیاتی چیست؟ منظور از معافیت یا نرخ صفر مالیاتی این نیست که از تسلیم اظهارنامه مالیاتی، ارائه دفاتر قانونی و مدارک حسابداری معاف هستند. بلکه آن ها موظف به انجام تکالیف قانونی خود می باشند و سازمان تامین اجتماعی بعد از بررسی های لازم، مالیات آن ها را با نرخ صفر محاسبه می کند. مالیات سال های بعد تا زمانی که جمع درآمد مشمول، به دو برابر سرمایه ثبت شده و پرداخت شده برسد با نرخ صفر محاسبه خواهد شد. پس از آن مالیات با نرخ های مقرر در ماده ۱۰۵ و تبصره های آن محاسبه و از سوی سازمان امور مالیاتی دریافت خواهد شد.

معافیت‌های مالیاتی شرکت‌های تعاونی روستایی، عشایری و کشاورزی

بر اساس ماده ۱۳۳ تمام درامد صندوق حمایت از شرکت های تعاونی روستایی، کشاورزی، عشایری، کارمندی، کارگری، دانشجویی، دانش آموزی و اتحادیه آن ها از پرداخت مالیات معاف هستند. همان طور که پیداست و قبلا اشاره کردیم تمام مشاغلی که برای اقتصاد کشور اهمیت زیادی دارند از پرداخت مالیات معاف هستند.

معافیت مالیاتی چیست؟

معافیت مالیاتی مدارس خاص نگهداری معلولین ذهنی

تکلیف مدارس خاص درباره معافیت مالیاتی چیست ؟ مدارس خاصی که از معلولین ذهنی نگهداری می کنند معاف از مالیات هستند. همچنین درآمد حاصل از مدارس غیر انتفاعی از جمله ابتدایی، متوسطه، فنی و حرفه ای، آموزشگاه های فنی و حرفه ای آزاد که دارای مجوز از سازمان مربوطه هستند از پرداخت مالیات معاف اند. دانشگاه ها، مهدکودک ها و مراکز آموزشی که در مناطق کمتر توسعه یافته فعال هستند نیز از همین قانون پیروی می کنند. باشگاه ها و موسسات ورزشی به شرط آنکه تمام درآمد خود را از فعالیت های ورزشی کسب کنند از نرخ صفر یا معافیت مالیاتی بهره مندند.

معافیت ‌های مالیاتی بیمه عمر در قانون

تکلیف بیمه عمر در معافیت مالیاتی چیست ؟ تمام وجوهی که از سوی موسسات بیمه به بیمه گذار (ذینفع) پرداخت می شود از مالیات معاف هستند. خوشبختانه در سال های اخیر شاهد هستیم که فرهنگ خرید بیمه عمر در حال رواج و گسترش می باشد.

معافیت مالیاتی درمانی افراد و خانواده‌ها

هزینه درمان مودی و اعضای درجه یک خانواده که تحت تکفل او هستند از پرداخت مالیات معاف است. به شرط آنکه موسسه درمانی یا پزشک مقیم ایران دریافت وجه را گواهی کند و به تایید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برسد.  علاوه بر آن حق بیمه پرداختی هر کدام از اشخاص حقیقی به موسساتی همچون بیمه عمر ایران و بیمه های درمانی باعث می شود که از درآمد مشمول مالیات او کسر شود.

در خصوص معلولان، بیماران صعب العلاج و بیماران خاص علاوه بر هزینه های مذکور، باید هزینه های توان بخشی و مراقبت از آنان نیز قابل کسر از درآمد مشمول مالیات معلول یا بیمار یا شخصی که تکفل او را بر عهده دارد باشد. لازم به ذکر است که ماده ۱۳۷ قانون مالیات های مستقیم به معافیت های پزشکی مرتبط است که باید موارد زیر را در نظر گرفت:

  • تایید هزینه ها توسط بیمارستانی که تحت نظارت وزارت بهداشت است.
  • حق بیمه ای که به شرکت های بیمه پرداخت شده جزو هزینه های قابل قبول محسوب می شود.
  • بیمه های زندگی و عمر مشمول مالیات بر ارزش افزوده هستند.
  • بیماری های صعب العلاج به جز هزینه توان بخشی، از ماخذ مالیاتی کسر می شوند.

هدف معافیت مالیاتی

معافیت مالیاتی سود ابرازی؛ ۵۰ درصد معافیت مالیاتی قانونی

بر اساس ارتقای نظام مالی کشور مصوب ۱/۲/۱۳۹۴ و ماده ۳۱ قانون رفع تولید رقابت پذیر، ماده ۱۳۸ و تمام تبصره های آن حذف شد.

قانون معافیت‌های مالیاتی اماکن زیارتی و مذهبی

  • تمام موقوفات، هدایای نقدی و غیر نقدی، پذیره ها، نذورات و … در بقاع متبرکه، مساجد، تکایا و … از مالیات معاف هستند. تشخیص بقاع متبرکه بر عهده سازمان اوقاف است.
  • تمام هدایای نقدی و غیرنقدی و کمک هایی که به سازمان هلال احمر می شود معاف از مالیات هستند.
  • هدایای دریافتی نقدی و غیرنقدی، کمک ها و … به سازمان بیمه خدمات درمانی، صندوق های پس انداز بازنشستگی، سازمان تامین اجتماعی، حق بازنشستگی سهم کارکنان، کارفرمایان، جریمه های دریافتی مربوطه و .. شامل معافیت مالیاتی هستند.
  • تمام هدایای نقدی و غیرنقدی و کمک هایی که به مدارس علوم اسلامی می شود معاف از مالیات است.
  • هدایای نقدی و غیر نقدی و کمک هایی که به نهادهای انقلاب اسلامی می شود معاف از پرداخت مالیات است.

همچنین می توان به درآمد صندوق عمران موقوفات کشور به شرطی که به مصرف موقوفات برسد معاف از پرداخت مالیات است. علاوه بر آن درآمد افراد از محل وجوه بریه ولی فقیه، زکات و خمس نیز از این قانونی تبعیت می کند.

معافیت مالیاتی به فضای مجازی:

این روزها افراد بسیاری در فضای مجازی مشغول کسب و کارهای خانگی، تبلیغاتی، خدماتی و تولید هستند و بطور کلی اگر در نظر بگیریم فضای مجازی به دو گروه مصرف کننده وتولید کننده تقسیم میشود. افرادی هستند که از فضای مجازی ماهیانه درآمد های بسیاری دارند خیلی از افراد هم درآمد کمتر و متوسط، برخی دیگر هم هستند که فقط تولید محتوا میکنند و تعداد کاربران را افزایش می دهند و کارهای تبلیغاتی انجام می دهند.

دولت برای فضای مجازی قوانین مالیاتی قرارداده است به این صورت که افرادی که کمتر از ۵۰۰ هزار نفر کاربر دارند از پرداخت مالیات معاف شوند و افرادی که فعالیت اسپانسری تولیدی و خدماتی دارند یا بطور کلی در هر حوزه ای فعالیت می کنند و کاربرانشان بیش از ۵۰۰ هزار نفر است، باید مالیات به دولت پرداخت کنند. 

 
۵/۵ - (۱ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *