ناظر مالی کیست و چه وظایفی برعهده دارد؟ ناظر مالی می تواند یک فرد یا یک سازمان باشد که مسئولیت او نظارت بر عملکرد مالی شرکت هاست. وظیفه ناظر مالی آنالیز صورت های مالی، ارزیابی عملکرد، شناسایی مشکلات مالی، ارائه راهکارها برای بهبود وضعیت مالی و …. می باشد. از نظر قانونی می توان گفت که ناظر مالی می تواند یک مقام دولتی یا حسابرس باشد.
تعریف ناظر مالی
از نظر قانون ناظر مالی کیست؟ اگر بخواهیم ناظر مالی را از نظر قانون معرفی کنیم باید بگوییم که می تواند یک حسابرس، مقام دولتی یا یک سازمان باشد که مسئولیت نظارت بر عملکرد مالی شرکت را بر عهده دارد. این فرد یا سازمان وظایف متعددی دارد که شامل ارزیابی عملکرد مالی شرکت، تحلیل صورت های مالی و شناسایی مشکلات مالی است. او می تواند برای مشکلات مالی، راهکارهایی را ارائه دهد تا شرکت از بحران خارج شود و دچار تهدیدهایی همچون ورشکستگی نشود.
در واقع می توان گفت که ناظر مالی در اغلب مواقع، همانند یک مدیر مالی یا حسابرس عمل می کند و بعد از بررسی های لازم می تواند نظر خود را راجع به صحت و سقم صورت های مالی ارائه دهد. همچنین در جایگاه مشاور مالی نیز ظاهر می شود و برخی از خدمات مدیر مالی از جمله ارائه راهکارهای بهبود عملکرد شرکت را نیز پیشنهاد می کند. این فرد باید از دانش و تخصص کافی در زمینه قوانین مالی، حسابداری و … برخوردار باشد و دانش او چیزی بیشتر از انجام امور حسابداری باشد.
نقش ناظر مالی در شرکت
ناظر مالی کیست و چه نقشی در شرکت دارد؟ ناظر مالی بر اساس قوانین و مقرراتی که توسط نهادهای دولتی و نظارتی وضع شده عمل می کند و مهم ترین نقش او محافظت از دارایی سرمایه گذاران و حفظ پایداری مالی است. علاوه بر آن می توان به ترویج رقابت عادلانه و صیانت از حقوق مصرف کنندگان نیز اشاره کرد. نقش ناظر مالی چیست ؟ در ادامه به پاسخ این سوال می پردازیم:
- آنالیز داده های مالی و نظارت دقیق بر آن ها
- مشاوره و راهنمایی در زمینه امور مالی
- نظارت دقیق بر اجرای قوانین و مقررات مالیاتی
- نظارت بر پرسنل بخش حسابداری و مالی شرکت
آنالیز داده های مالی و نظارت دقیق بر آن ها
اکنون به خوبی می دانیم که ناظر مالی کیست و چه وظیفه ای بر عهده دارد. یکی از مسئولیت های این فرد آنالیز داده های مالی است. بدیهی است که مهم ترین هدف از ایجاد یک کسب و کار، رسیدن به سوددهی می باشد. برای دستیابی به این هدف مسئولیت های متعددی متوجه ناظر مالی می باشد که یکی از آن ها آنالیز داده هاست. یک ناظر مالی مجرب و کارکشته با تسلط بر روی ترازنامه ها، گزارش های سود و زیان، گزارش های هزینه و… خطرات احتمالی در سیستم مالی را شناسایی و ارزیابی می کند. لازم به ذکر است که همکاری تمام بخش های شرکت با ناظر مالی ضروری است. در غیر این صورت او نمی تواند به طور کامل مسئولیت های خود را به انجام برساند.
مشاوره و راهنمایی در زمینه امور مالی
مشاوره هایی که از جانب ناظر مالی ارائه می شود بر اساس دامنه و عرصه کاری شرکت می باشد. قطعا یک مشورت و راهنمایی نمی تواند به طور همزمان برای چندین شرکت کاربرد داشته باشد. همچنین مشکلات مالی هر کدام از سیستم ها و شرکت ها با یکدیگر متفاوت است و باید برای رفع هر کدام از آن ها نسخه جداگانه ای پیچید !
ارائه مشاوره از جانب ناظر مالی باید بعد از نظارت دقیق انجام شود. این مشاوره ها عامل مهمی در جلوگیری از زیان های جبران ناپذیر می باشد. دقت داشته باشید که هر کدام از ناظران مالی در گروه های کاری فعالیت می کنند که علم و دانش آن را دارند. در غیر این صورت نمی توانند راهنمایی کارآمدی ارائه دهند.
نظارت دقیق بر اجرای قوانین و مقررات مالیاتی
ناظر مالی کیست و چگونه بر اجرای قوانین مالیاتی نظارت می کند؟ هر کدام از موسسات، نهادها و شرکت ها باید به دولت مالیات بپردازند و در این راستا از قوانین و مقرراتی که وضع شده پیروی کنند. ناظران مالی از روش های گوناگونی برای بررسی این موضوع استفاده می کنند که شامل مشاهد مستقیم، مصاحبه با کارکنان، بررسی گزارش ها و اسناد مالی، برگزاری بازرسی های منظم و … می باشد. در واقع ناظران مالی به بهبود خدمات مالی و مالیاتی کمک ویژه ای می کنند.
روش ها و متدهایی که ناظران مالی مورد استفاده قرار می دهند منجر به شناسایی خطرات مالی و ارائه راهکارهایی برای کاهش ریسک های احتمالی می باشد. آن ها مسئولیت پیشگیری از خطرات مالی را بر عهده دارند و در این پروسه باید با تمام مستندات و اطلاعات مرتبط با سازمان آشنا باشند تا بتوانند اطلاعات صحیح و دقیقی به مدیران ارشد بدهند.
نظارت بر پرسنل بخش حسابداری و مالی شرکت
تا اینجای مطلب به جوانب مختلفی از این سوال که ” ناظر مالی کیست ؟ ” پرداخته شد. در این بخش به یکی دیگر از نقش ها و وظایف این فرد اشاره خواهیم کرد و آن هم نظارت بر کیفیت و شیوه کار حسابداران و کارمندان مالی شرکت است. از آنجایی که ناظر مالی باید داده های مالی را از حسابداران بدست آورد، صحت آن ها اهمیت زیادی دارد. دقت در ورود داده ها، استخدام نیروهای جدید و آموزش آن ها، هدف گذاری برای کارمندان بخش مالی، وقت شناسی کارشناسان حسابداری و … در این حیطه گنجانده می شود.
به عنوان کلام پایانی باید به این نکته اشاره کنیم که ناظر مالی باید از اظهارات حسابداران شرکت راجع به عملکرد، جریان های مالی و … اطمینان حاصل کند و در صورت مشاهده هرگونه نقصان و ناهنجاری گزارش آن را به مدیران شرکت بدهد.
بدون دیدگاه