چرا باید مالیات بدهیم
فهرست مطالب

چرا باید مالیات بدهیم؟

از نظر شما چرا باید مالیات بدهیم؟ بدون شک پرداخت مالیات برای افراد امری ناخوشایند تلقی می شوند و بخش عمده ای از مشمولین، به دنبال راه هایی برای کاهش مبلغ مالیات یا استفاده از معافیت ها هستند. اما اگر بخواهیم به این موضوع واقع بینانه نگاه کنیم به خوبی متوجه می شویم که پرداخت مالیات یک وظیفه اجتماعی است و تمام افراد حقیقی و حقوقی که دارای منبع درآمد هستند باید مالیات بپردازند تا دولت از این طریق بتواند خدمات عمومی و اجتماعی ارائه دهد.

فرار مالیاتی چیست

هدف از دریافت مالیات

قبل از آنکه به این سوال پاسخ دهیم که “چرا باید مالیات بدهیم؟” باید به این مسئله اشاره کنیم در سال های گذشته درآمد دولت، از طریق فروش نفت تامین می شد. اما امروزه به دلیل کاهش درآمدهای نفتی و گسترش تحریم ها، مالیات به عنوان اصلی ترین منبع درآمدی در نظر گرفته شده است. مالیات هایی که دولت دریافت می کند به دو دسته مالیات مستقیم و غیرمستقیم تقسیم می شود و در صورتی که اشخاص حقیقی یا حقوقی به این وظیفه اجتماعی خود عمل نکنند و از زیر بار پرداخت مالیات شانه خالی کنند دولت با کسری بودجه مواجه خواهد شد. به همین دلیل قوانین و مقررات سختگیرانه ای تصویب شده که بر اساس آن با افراد خاطی و کسانی که مالیات پرداخت نمی کنند برخورد جدی می شود.

مهم ترین هدف دولت از دریافت مالیات، ارائه خدمات عمومی و اجتماعی، تحقق اهداف اقتصادی و سیاسی کشور می باشد. به عبارتی دیگر باید گفت که دولت با دریافت بهنگام مالیات از مردم، می تواند زیرساخت های لازم را ایجاد کند، وضعیت آموزش و پرورش را بهبود دهند و در زمینه هایی از جمله توسعه صنایع، درمان، ایجاد اشتغال و … نقشی موثر داشته باشد. علاوه بر آن دولت با دریافت مالیات از شهروندان از نظر مالی استقلال بیشتری پیدا می کند و کمتر به استقراض نیاز پیدا خواهد کرد. همچنین باید به کاهش فقر و از بین بردن تضاد طبقاتی به دلیل پرداخت مالیات اشاره کرد.

مالیات دریافت شده صرف چه کارهایی می شود؟

  • حمایت از اقتصاد: اقتصاد بخش های مختلفی دارد که شامل صنعت، کشاورزی، بازرگانی و … است. قسمتی از مالیات به این واحدها تخصیص پیدا خواهد کرد.
  • ارائه خدمات عمومی: چرا باید مالیات بدهیم ؟ بخشی از مالیات های پرداختی شهروندان صرف خدمات عمومی همچون بهداشت، درمان، آموزش و پرورش، آب، برق، زیرساخت ها، پل ها و …. می شود.
  • تامین بودجه دولتی: قبل از آنکه برای دریافت مالیات قوانین سفت و سختی اعمال شود، بودجه دولت از طریق فروش نفت تامین می شد. اما امروزه بخش اعظمی از آن از طریق دریافت مالیات تامین می شود. همچنین پرداختی حقوق و دستمزد کارکنان نیز از این راه است.
  • دفاع ملی و حفظ امنیت: از دیگر کاربردهای مالیات می توان به دفاع ملی و حفظ امنیت اشاره کرد.

انواع خدمات حسابداری توسط تیم متخصص

آیا تمامی افراد مشمول پرداخت مالیات هستند؟

تمام افرادی که صاحب کسب و کار هستند به عنوان مشمول در نظر گرفته می شوند. مالیات هایی که از آن ها اخذ می شود به دو دسته مستقیم و غیر مستقیم تقسیم بندی می شود که در ادامه به آن ها اشاره می شود:

  • مالیات های مستقیم: این نوع از مالیات به طور مستقیم از درآمد و دارایی اشخاص حقیقی و حقوقی کسر می شود. به طور مثال مالیات بر درآمد حقوق در این دسته بندی قرار می گیرد.
  • مالیات های غیرمستقیم: این نوع از مالیات به طور غیرمستقیم از درآمد و دارایی اشخاص حقیقی و حقوقی کسر می شود. به طور مثال مالیات بر ارزش افزوده در این دسته بندی قرار می گیرد.

لازم به ذکر است که برخی از سازمان ها و نهاد بر اساس صلاحدید دولت از پرداخت مالیات معاف هستند و هیچ مبلغی را تحت این عنوان پرداخت نمی کنند:

  • مراکز نگهداری از معلولین
  • موسسه های خیریه
  • شهرداری ها
  • سازمان هایی که بودجه آن ها طریق دولت تامین می شود.
  • تمام نهادها و سازمان های دولتی

عدم پرداخت مالیات چه عواقبی برای جامعه دارد؟

  • افزایش بار فشار مالیاتی به سایر شهروندان: هنگامی که اشخاص حقیقی یا حقوقی از پرداخت مالیات شانه خالی می کنند باعث ایجاد فشار بر سایر شهروندان می شوند.
  • کاهش رشد اقتصادی: چرا باید مالیات بدهیم ؟ زیرا عدم پرداخت مالیات باعث کاهش رشد اقتصادی می شود و به تبع آن سرمایه گذاری های داخلی و خارجی به کمترین نرخ خود خواهد رسید. مشکلاتی از جمله بیکاری نیز در جامعه افزایش پیدا خواهد کرد.
  • افزایش بدهی دولت: عدم پرداخت مالیات باعث می شود که بدهی دولت افزایش پیدا کند و به تبع آن، نرخ بهره از وام های خارجی نیز بیشتر شود.

عدم پرداخت مالیات در زمان مناسب تبعات منفی دیگری نیز به دنبال دارد که می توان به جریمه های مالی و کاهش سطح خدمات عمومی در جامعه اشاره کرد.

هدف از دریافت مالیات

فرار مالیاتی چیست و چه مجازاتی دارد؟

فرار مالیاتی یعنی هر گونه تلاش غیرقانونی که برای عدم پرداخت مالیات یا کاهش مبلغ آن انجام می شود. از مهم ترین مجازات هایی که برای این کار غیر قانونی درنظر گرفته شده این است که شخص حقیقی یا حقوقی متخلف، علاوه بر پرداخت مالیات اصلی، باید جریمه ای معادل با ۲۰% از مالیات پرداخت نشده را هم بپردازد. این قانون در ماده ۱۹۹ و ۲۰۰ قانون مالیاتی آمده است.

مؤدی مالیاتی کیست؟

اکنون که به خوبی می دانید چرا باید مالیات بدهیم ؟ نوبت به این می رسد که بگوییم مودی مالیاتی کیست؟ هر شخص حقیقی یا حقوقی که باید به دولت مالیات بپردازد مودی نامیده می شود. تمام مودیان مکلف هستند که اسناد و اطلاعات مورد نظر سازمان امور مالیاتی را در زمان مقرر ارسال کنند و بعد از اعلام مالیات، مبلغ آن را بپردازند.

نرخ مالیاتی چیست؟

نرخ مالیاتی به عنوان معیاری در نظر گرفته می شود که مودیان باید از آن برای تعیین و مقدار مالیات تعلق گرفته استفاده کنند. نمی توان برای مالیات نرخ ثابتی درنظر گرفت و بر اساس جزئیات مفصلی است که از سوی سازمان امور مالیاتی تعیین می شود.

چرا باید مالیات بدهیم

نرخ مالیاتی صفر چیست؟

نرخ صفر مالیاتی به این معناست که یک کسب و کار یا بنگاه اقتصادی در یک مقطع زمانی موقت، از پرداخت مالیات معاف است. این کار به منظور حمایت دولت از برخی از کسب وکارها انجام می شود.

نرخ مالیاتی صفر با معافیت چه تفاوتی دارد؟

اغلب افراد تصور می کنند که نرخ صفر مالیاتی و معافیت مالیاتی یک معنای مشترک دارند. در حالی که میان آن ها تفاوت وجود دارد. در نرخ صفر، عدم پرداخت مالیات در یک مقطع زمانی موقت برای کسب و کارها تعیین می شود. اما معافیت مالیاتی به این معناست که کسب و کارها و بنگاه های مورد نظر به طور دائم از پرداخت مالیات معاف هستند.

در این مطلب تلاش کردیم تا از جوانب مختلفی به این سوال که ” چرا باید مالیات بدهیم ” پاسخ دهیم. بسیاری از بخش های این مطلب به شکل ساده و روان توضیح داده شد تا درک آن برای تمام خوانندگان آسان باشد. همان طور که می دانید در قوانین، مفاد و تبصره ها واژگانی وجود دارد که درک آن جز برای حقوقدانان میسر نخواهد بود!

۵/۵ - (۲ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *