فرم اظهارنامه مالیاتی یکی از فرم های قانونی است که از جانب سازمان امور مالیاتی کشور برای تمام گروه های مودی ارائه می شود. در این فرم فیلدهایی وجود دارد که مودیان باید آن ها را تکمیل کنند. تکمیل این فیلدها بر اساس اطلاعاتی همچون درآمد، ترازنامه و … به طور سالانه می باشد. سازمان امور مالیاتی بر اساس اطلاعات مندرج در فرم اظهارنامه مالیاتی ، میزان مالیات مودیان را محاسبه و اعلام می کنند. مودیان نیز می توانند نسبت به پرداخت یا اعتراض به مبلغ مالیات، اقدامات لازم را انجام دهند.
فرم اظهارنامه مالیاتی
تمام گروه های مودی موظف به دانلود فرم اظهارنامه مالیاتی به طور خام و تکمیل آن هستند. شاید در سال های گذشته قوانین سختگیرانه ای راجع به مالیات وجود نداشت. اما از آنجایی که مالیات جزو مهم ترین و اصلی ترین منابع درآمدی دولت ها محسوب می شود، به مرور زمان شاهد تصویب قوانین سختگیرانه تری در این حوزه بودیم. تمام اشخاص حقیقی و حقوقی که مودی نامیده می شوند و مشمول پرداخت مالیات هستند باید در زمان مقرر نسبت به تکمیل فرم اظهارنامه مالیاتی اقدام کنند تا سازمان مربوطه، میزان مالیات را محاسبه و تعیین کند.
فرم اظهارنامه مالیاتی برای گروه های مختلف
مودیانی که جزو اشخاص حقیقی هستند و باید فرم اظهارنامه را تکمیل کنند به سه گروه تقسیم بندی می شوند. گروه اول آن دسته از اشخاصی می باشند که دارای کسب و کارهای بزرگ با درآمد بالا هستند. هر چه به سمت گروه سوم می رویم کسب و کارها کوچک تر می شود و میزان درآمد نیز کاهش پیدا می کند. در ادامه به ویژگی های فرم اظهارنامه هر گروه اشاره می کنیم.
فرم اظهارنامه گروه اول
میزان درآمد گروه اول بیشتر از سایر گروه هاست. طبق آخرین قوانینی که راجع به گروه بندی افراد تصویب شده می توان گفت که میزان درآمد ابرازی گروه اول در اظهارنامه عملکرد دوسال گذشته یا آخرین درآمد قطعی شان باید بیشتر از ۵۵ میلیارد ریال باشد. این افراد شامل موارد زیر هستند.
- واردکنندگان و صادرکنندگان ( دارندگان کارت بازرگانی )
- صاحبین هتل های پرستاره ( سه ستاره به بالا )
- صاحبین کارخانه ها و واحدهای تولیدی
- صاحبین کلینیک های زیبایی، بیمارستان ها و زایشگاه ها
- صاحبین صرافی
- صاحبین فروشگاه های زنجیره ای
توجه داشته باشید که اشخاص حقیقی گروه اول می توانند فعالیت انفرادی یا شراکتی داشته باشند. برای هر کدام از آن ها نیز فرم اظهارنامه جداگانه طراحی شده که باید اطلاعات موردنظر در آن وارد شود.
فرم اظهارنامه گروه دوم
گروه دوم نیز باید فرم اظهارنامه مخصوص به خود را تهیه کنند. این گروه نیز باید فرم مورد نظر را بر اساس فعالیت انفرادی یا شراکتی تهیه کنند. گروه دوم به اشخاصی گفته می شود که میزان درآمد ابرازی آن ها در اظهارنامه عملکرد دو سال گذشته یا آخرین درآمد قطعی شان بین ۱۸ الی ۵۵ میلیارد ریال باشد. گروهی که درآمد آن در این بازه قرار دارد اما جزو مشاغل گروه اول نیست در گروه دوم قرار می گیرد.
فرم اظهارنامه گروه سوم
گروهی که در دو دسته بندی فوق قرار ندارند جزو گروه سوم طبقه بندی می شوند. درآمد ابرازی اظهارنامه مالیات عملکرد دو سال گذشته یا آخرین درآمد قطعی باید کمتر از ۱۸ میلیارد ریال باشد. معمولا این گروه دارای کسب و کارهای کوچک هستند و درآمد پایین تری دارند. اما درآمد پایین تر آن ها نسبت به دو گروه قبل دلیلی بر عدم تکمیل فرم اظهارنامه مالیاتی نیست. این فرم نیز بر اساس فعالیت انفرادی یا مشارکتی ارائه شده است.
توجه داشته باشید مودیانی که در موعد مقرر نسبت به تکمیل اظهارنامه اقدام می کنند می توانند از مزایا و تشویق هایی از جمله بخشودگی مالیاتی، معافیت های مالیاتی و … بهره مند شوند.
اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۳
همان طور که در بخش قبل ذکر کردیم تمام مودیان باید در زمان مقرر، نسبت به تکمیل فرم اظهارنامه مالیاتی اقدام کنند. ناگفته نماند که این فرم ها برای گروه های مختلف از جمله اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت هستند. زیرا اطلاعاتی که از جانب این گروه ها ارائه می شود متفاوت خواهد بود. اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۳ تمام اطلاعات درآمدی و دارایی مودیان را در برمی گیرد و سازمان امور مالیاتی این اطلاعات را به طور کامل و دقیق مورد ارزیابی قرار خواهد داد. به همین دلیل مودیان باید در هنگام تکمیل اطلاعات، نهایت دقت را به خرج دهند و از کم اظهاری یا بیش اظهاری بپرهیزند.
مهلت تکمیل اظهارنامه مالیاتی برای اشخاص حقوقی ۴ ماه بعد از پایان سال مالیاتی یا انتهای تیرماه می باشد. اما مهلت تکمیل این فرم توسط اشخاص حقوقی تا ۳۱ تیرماه است. در برخی از مواقع پیش آمده که این تاریخ از جانب سازمان امور مالیاتی تمدید شده است.
روش و نحوه تنظیم اظهارنامه مالیاتی چیست ؟ از سوی سازمان امور مالیاتی، سامانه ای طراحی شده که خدمات اظهارنامه مالیاتی را به طور آنلاین در اختیار مودیان قرار می دهد. یکی از این خدمات ارائه فرم اظهارنامه می باشد تا مودیان بتوانند به راحتی اطلاعات خود را در آن وارد کنند. اگر شما جزو اشخاص حقیقی یا حقوقی مشمول هستید پیشنهاد می کنیم قبل از تکمیل این فرم، نمونه فرم های تکمیل شده را مشاهده کنید. همچنین می توانید از شرکت خدمات حسابداری نیز کمک بگیرید. این روزها اغلب کسب وکارها، انجام امور حسابداری و دریافت خدمات مالی و مالیاتی خود را برون سپاری می کنند و از مزایای بی نظیر آن بهره می برند. در مقاله “اظهارنامه مالیاتی چیست” به صورت جامع تر در خصوص انواع اظهارنامه ها توضیح داده شده است.
در واقع می توان گفت که مهلت تکمیل فرم اظهارنامه در سال ۱۴۰۳ به پایان رسیده است. اگر شما جزو مودیان هستید و تاکنون اقدام به تکمیل و ارسال اطلاعات خود نکرده اید قطعا شامل جریمه خواهید شد. جریمه ها می تواند به صورت نقدی و غیرنقدی باشد که در مطالب قبل به توضیح آن ها پرداختیم.
بدون دیدگاه