تنظیم دفاتر قانونی

تحریر، تنظیم و ارسال دفاتر قانونی

یکی از مهم ترین ابزارهای کار حسابداران، دفاتر قانونی می باشد. تنظیم دفاتر قانونی نیاز به تخصص، دانش و مهارت دارد و محلی برای ثبت تمام رویدادهای مالی هستند. این رویدادها بعد از ثبت در اسناد حسابداری باید وارد دفاتر شوند. در دفاتر قانونی را صاحبان هر بنگاه اقتصادی فعالیت های مالی خود را ثبت کند. در صورت عدم تنظیم این دفاتر جرائم زیادی شامل اشخاص می شود. به همین خاطر لازم است تنظیم دفاتر قانونی توسط افراد متخصص انجام شود.

برای درخواست تنظیم دفاتر قانونی فرم زیر را پر کنید...

پس از ثبت درخواست کد تخفیف برای شما ارسال خواهد شد

نحوه تنظیم دفاتر قانونی

تنظیم دفاتر قانونی

تحریر و تنظیم دفاتر قانونی توسط حسابداران خبره

منظور از دفاتر قانونی چیست؟

تنظیم دفاتر قانونی نخستین علمی است که هر حسابدار باید به آن واقف باشد. این فرد در حین انجام امور حسابداری با اسناد و اطلاعات مختلفی مواجه می شود که هر کدام از آن ها را باید بر اساس تاریخ وقوع در دفاتر ثبت کند. این دفاتر توسط قانون تعیین می شوند و به دو نوع روزنامه و کل تقسیم بندی می شوند.

  • دفتر روزنامه: در دفتر روزنامه تمام رویدادها و عملیات مالی ثبت می شوند و ثبت آن ها باید بر اساس تاریخ وقوع انجام شود. این دفتر از چند ستون تشکیل شده که مربوط به تاریخ، شماره سند، شرح رویداد، مبلغ بدهکار و مبلغ بستانکار می باشد. این دفتر در هنگام تهیه صورت های مالی در سال مالیاتی مورد استناد قرار می گیرند و تمام اطلاعات با جزئیات در آن درج می شود. توجه داشته باشید هنگامی که حجم رویدادهای مالی خیلی زیاد است می توان برای هر کدام از انواع معاملات، یک دفتر روزنامه مخصوص به خود در نظر گرفت.
  • دفتر کل: تفاوت دفتر روزنامه و کل در تعداد دفعات ورود اطلاعات و بروزرسانی ها می باشد. به طور مثال تمام جزئیات در دفتر کل ثبت نمی شوند و صرفا سرفصل های حسابداری در آن درج خواهد شد. جمع دارایی ها، جمع بدهکاران، جمع بستانکاران، صندوق، سرمایه در این دفتر ذکر می شود.

توجه داشته باشید که دفتر روزنامه و کل جزو دفاتر رسمی محسوب می شوند و دفتر معین به عنوان دفتر غیررسمی در نظر گرفته می شود. هیچ اجباری برای تهیه دفاتر غیررسمی وجود ندارد و صرفا به منظور سهولت و افزایش دقت در امر حسابداری از آن ها استفاده می شود.

تنظیم دفاتر قانونی

نکات بسیار مهم در تحریر دفتر کل

  • در تنظیم دفاتر قانونی از جمله دفتر کل باید برای هر کدام از سرفصل های حسابداری یک صفحه جداگانه در نظر بگیرید. منظور از سرفصل حسابداری همان کدینگ حسابداری است که شامل : دارایی ها، بدهی ها، حساب های پرداختنی، حساب های دریافتی، صندوق و … می شود.
  • ترتیبی که برای انعکاس حساب ها در نظر گرفته می شود به این صورت است که باید ابتدا دارایی ها، سپس بدهی ها و سرمایه نوشته شود. عدم رعایت این ترتیب باعث بروز اشتباهات زیادی خواهد شد.
  •  اگر در حین تنظیم دفاتر قانونی مرتکب اشتباه شدید باید با خودکار قرمز بر روی آن خط بکشید و سپس با استفاده از خودکار سیاه، ثبت جدید را در بالای ثبت قبلی بنویسید. عدم رعایت این شیوه از اصلاح حساب، اعتبار دفاتر قانونی شما را به خطر می اندازد. توجه داشته باشید که میزان خط خوردگی در دفاتر قانونی نباید از حد عرف بیشتر باشد. زیرا این احتمال وجود دارد که ممیزان مالیاتی به طور دقیق تر دفاتر شما را بررسی کنند و گاهی از مواقع آن ها را رد کنند.
  • اکیدا توصیه می شود انتهای هر حساب را با یک خط مورب ببندید. این کار باعث می شود تا از سوء استفاده های احتمالی جلوگیری شود و افراد غیرمجاز و غریبه نتوانند حساب ها را دستکاری کنند.
  • در انتهای هر صفحه از دفتر کل، باید جمع مانده بدهکار و بستانکار محاسبه و قید شود.

اشتباهات در تنظیم دفاتر قانونی

اشتباهات رایجی که در هنگام تحریر دفاتر قانونی رخ می دهد باعث بروز مشکلات عدیده ای در آینده خواهد شد که رفع کردن آن ها به زمان زیادی نیاز خواهد داشت. یکی از این اشتباهات، مغایرت میان اطلاعات ثبت شده در دفتر و نرم افزار حسابداری می باشد. همچنین تاخیر بیش از حد در ثبت اطلاعات در دفاتر ( بیشتر از ۱۵ روز ) از دیگر اشتباهاتی است که شما را گرفتار چالش های فراوانی خواهد کرد. توصیه می کنیم اصول دفتر نویسی را به طور صحیح اجرا کنید و آموزش های لازم را در این خصوص ببینید. اگر به هر دلیلی نمی توانید از نیروی حسابدار کاربلد در مجموعه خود استفاده کنید و با فاقد دانش حسابداری هستید از شرکت خدمات حسابداری ” نامدار گروپ ” کمک بگیرید. از مهم ترین خدمات این شرکت می توان به خدمات مالی و حسابداری، خدمات مالی و مالیاتی و … اشاره کرد.

تحریر و تنظیم دفاتر قانونی توسط حسابداران خبره

آئین نامه تنظیم دفاتر قانونی

قبل از تنظیم دفاتر قانونی باید به نکات و الزاماتی که در این زمینه وجود دارد و هر حسابدار باید به آن عمل کند دقت داشته باشید. سازمان امور مالیاتی آئین نامه تنظیم دفاتر قانونی را منتشر کرده که در آن شیوه نوشتن دفاتر را ذکر کرده است.

  • قبل از آنکه هر گونه رویداد و عملیات مالی در دفاتر روزنامه و کل ثبت شوند باید این دفاتر از سوی نماینده اداره ثبت اسناد یا سازمان امور مالیاتی امضاء، پلمپ و ثبت شوند.
  • نوشتن دفاتر با ابزارهایی مانند مداد که به راحتی محو و پاک می شوند ممنوع است.
  •  ثبت رویدادهای مالی دو سال متوالی، در یک دفتر ممنوع است. برای هر کدام از دوره های مالی باید یک دفتر مجزا تهیه شود.
  • ثبت اسناد در نرم افزارهای حسابداری دلیلی برای عدم نوشتن دفاتر قانونی نمی باشد و شرکت ها باید نوشتن دفاتر را به طور دستی انجام دهند.
  • تمام رویدادهایی که در دفتر روزنامه ثبت می شوند باید حداکثر تا ۱۵ ام ماه بعد در دفتر کل وارد شوند. تاخیر در ثبت برای شرکت های تازه تاسیس تا ۳۰ روز مجاز می باشد.
  • شرکت هایی که از نرم افزار حسابداری و مالی استفاده می کنند باید به طور ماهانه، خلاصه ای از عملیات انجام شده در نرم افزار را تا ۱۵ ام ماه بعد در دفتر روزنامه ثبت کرده و سپس به دفتر کل منتقل کنند.
تحریر دفاتر قانونی

عدم تنظیم دفاتر قانونی | عواقب و جریمه ها!

مهم ترین پیامدی که راجع به عدم تنظیم دفاتر وجود دارد، جریمه های موجود در این حوزه می باشد. برای آنکه از جریمه های احتمالی جلوگیری کنید باید یک سال قبل از شروع سال مالی، دفاتر پلمپ شده را دریافت کنید و اقدامات لازم در این خصوص را انجام دهید. اگر در طول سال مالی، دفاتر قانونی به اتمام رسیدند نیز می توانید برای دریافت دفاتر جدید اقدام کنید.

بر اساس قانون مالیات های مستقیم، تمام مودیان مالیاتی ( اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی) موظف به تهیه و ارسال دفاتر قانونی می باشند. اگر نسبت به تهیه و ارسال این دفاتر سهل انگاری شود برابر ۲۰% از مالیات به عنوان جریمه درنظر گرفته می شود.

چرا دفاتر قانونی رد می شوند؟

در انتهای هر سال مالی، کارشناسان مالیاتی دفاتر قانونی شرکت شما را مورد بررسی و تایید قرار می دهند. در برخی از مواقع به دلیل عدم رعایت قوانین فوق، دفاتر شما رد می شوند. عوامل زیر در رد دفاتر تاثیرگذار هستند:

  • استفاده کردن از دفاتر مالی سال یا سال های گذشته
  • تنظیم دفاتر با اطلاعات ساختگی و دروغین
  • عدم ثبت فعالیت های مالی مرتبط با شرکت
  • وجود تراشیدگی، خدشه و پاک شدگی در اطلاعات ثبت شده
  • خروج دفاتر از پلمپ
  • وجود صفحات سفید بیشتر از حد مجاز
  • عدم وجود یک یا چند برگ در دفتر
  • عدم ثبت فعالیت های مالی به شرط احراز
  • ثبت فعالیت های مالی در حاشیه دفتر
  • ثبت تمام یا بخشی از اطلاعات مالی میان سطور دفتر
  • بستانکار شدن حساب های بانکی و وجوه نقد
  • تاخیر بیش از حد در تحریر دفاتر روزنامه و کل
  • ثبت اشتباه رویداد و عدم اصلاح آن
  • عدم ارائه دفاتر پلمپ
  • عدم تطابق اطلاعات دفاتر با نرم افزار حسابداری و مالی
  • ثبت هزینه ها و درآمد به طور غیرواقعی

سرعت و دقت در انجام امور حسابداری با نرم افزار مالی

قطعا تنظیم دفاتر قانونی جزو جدایی ناپذیر وظایف حسابداری می باشد. اما در سال های اخیر با روی کار آمدن نرم افزارهای حسابداری می توان امور مختلف حسابداری را با سرعت و دقت بیشتری انجام داد. پیشنهاد می کنیم در هنگام انتخاب و خرید نرم افزار  حسابداری به تطابق آن با نیاز کسب و کار خود توجه کنید.

ارسال دفاتر قانونی

تنظیم دفاتر قانونی پلمپ شده شرکت‌هایی که طبق قانون٫ مشمول مالیات تکلیفی هستند الزامی است و بایستی صورت هزینه های سالانه را بر اساس استاندارد های حسابداری در آن درج کرده و در پایان سال مالیاتی در اختیار ممیزان سازمان امور مالیاتی کشور قرار دهند تا طبق قانون مالیات های مستقیم٬ مالیات شخص حقیقی یا حقوقی محاسبه و پرداخت شود.

رد دفاتر قانونی موجب علی الراس بوده و مودی مالیاتی را از بسیاری از بخشودگی ها و معافیت ها محروم می کنند. دفاتر  قانون باید حرفه ای و درست تنظیم شود تا ضریب رد آن توسط ممیزان مالیاتی کاهش یافته و شرکت/موسسه از تسهیلاتی که به موجب قانون برای ارائه دهنده دفاتر قبول شده تخصیص یافته (مثلا ۵ درصد معافیت مالیاتی برای قبولی ۳ سال متوالی دفاتر قانونی شرکت) بهره مند شود.حتی پس از صدور برگه تشخیص و پرداخت مالیات و دریافت مفاصا حساب نیز بهتر است دفاتر نگهداری شود

پلمپ دفاتر تجاری

همان طور که می دانید٫ کلیه دفاتر رسمی و قانونی  به  جز دفتر دارایی بایستی پیش از آن که چیزی در آن  نوشته شود٬ توسط اداره ثبت و اسناد٬  امضا و اوراق آن به  ترتیب شماره گذاری و با مهر سربی وزارت دادگستری  پلمپ و منگنه شود. در دفاتر قانونی٬ در صفحه اول و آخر٬ صفحات با قید تاریخ٬ مشخص و امضا شده و کلیه اعداد نیز با حروف نوشته شود. طبق قانون ۲ آیین نامه نحوه تنظیم و تحریر و نگهداری دفاتر قانونی٬ کلیه دفاتر روزنامه و کل بایستی به زبان فارسی تحریر شود و قبل از ثبت هر نوع معامله ای در آن٫ طبق ماده یازده و دوازده قانون تجارت٬ توسط نماینده اداره ثبت اسناد٬ امضا و پلمپ شود

(سایت پذیرش اظهارنامه الکترونیکی پلمپ دفاتر قانونی در این نشانی در دسترس است که با داشتن شناسه ملی می توانید نسبت به سفارش آن از سایت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اقدام کنید)

  • تاخیر در تحریر عملیات در صورتی که به قصد سوء استفاده نباشد٬ تا ۱۵ روز به تشخیص اداره مالیاتی قابل قبول بوده و بیش از پانزده روز نیز به تشخیص هیات ۳ نفری که موضوع بند ۳ ماده ۹۷ قانون مالیات های مستقیم است٬ خللی در قانونی بودن دفاتر وارد نمی کند.
  • اگر شرکت یا موسسه شما تازه تاسیس شده است٬ تاخیر در ثبت دفتری هزینه ها تا ۳۰ روز از زمان ثبت شرکت مجاز است.
  • طبق ماده ۱۴ قانون تجارت٬ کلیه عملیات ثبت شده در دفاتر روزنامه هر ماه باید نهایتا تا پانزدهم ماه بعد به دفتر کل منتقل شود.
  • طبق ماده ۱۵ قانون تجارت٬ شرکت/موسسه ای که دارای شعب در سطح کشور هستند با نظر به روش حسابداری خود٬ خلاصه عملیات شعب را اگر دارای دفاتر پلمپ شده هستند٬ سالی یک بار تا قبل از بستن حساب ها در دفاتر مرکز ثبت کنند.
  • طبق ماده ۱۶ قانون تجارت٬ تاخیر امضا و پلمپ دفاتر مشروط به این که تا تاریخ امضا و پلمپ٬ هیچ عمل مالی و پولی صورت نگرفته باشد به اعتبار دفاتر خللی وارد نمی کند.
  • مودیان مالیاتی بایستی دستورالعمل کار با نرم افزار های مالی خود را در اختیار ماموران رسیدگی کننده مالیات جهت صدور برگه تشخیص قرار داده و مودیانی که از سیستم های الکترونیکی استفاده می کنند بایستی هر ۹۰ روز یک بار٬ خلاصه عملیات را حداکثر ۱۰ روز پس از پایان سه ماه به سازمان مالیاتی تسلیم  کنند.
  • مودیان مالیاتی مکلف هستند که خلاصه عملیات داده شده به ماشین های الکترونیکی را هر  یک از سه ماهه اول تا سه ماهه سوم هر سال مالی را حداکثر ظرف ۳۰ روز پس از پایان سه ماهه سوم٬ به تسلیم اداره امور مالیاتی کرده و برای سه ماهه چهارم نیز تا تاریخ انقضا مهلت تسلیم اظهارنامه فرصت دارند

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *