اغلب صاحبین کسب و کار با نحوه محاسبه مالیات کارتخوان آشنا نیستند و در این خصوص دغدغه های فراوانی دارند. به همین دلیل تصمیم گرفتیم مطلب پیش رو را به این موضوع اختصاص دهیم و سوالات رایج و پرتکرار از جمله مالیات دستگاه POS شامل چه کسانی می شود؟ برای استعلام مالیات کارتخوان باید چه کرد؟ و … را پاسخ دهیم. پس تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید.
محاسبه مالیات کارتخوان
نحوه محاسبه مالیات کارتخوان کار دشواری نیست. تنها کافیست به موارد مندرج در این مطلب توجه کنید تا بتوانید به راحتی مبلغ آن را بدست آورید. این روزها تمام صاحبین کسب و کار از دستگاه کارتخوان به منظور دریافت وجه از مشتریان استفاده می کنند. البته رواج ویروس کرونا در فراگیرتر شدن دستگاه های POS بی تاثیر نبود. در آن دوران کمتر کسی تمایل به مبادله پول نقد داشت. ویروس کرونا با وجود تمام معایبی که داشت، امور مختلفی مانند استفاده از دستگاه کارتخوان را رواج داد و بسیاری از افراد معتقدند که خرید با کارت های بانکی به مراتب راحت تر از مبادله پول نقد است.
مالیات چیست به زبان ساده باید بگوییم مالیات مبلغی است که توسط شهروندان در ازای درآمد به دولت پرداخت می شود. مالیات جزو مهم ترین منابع درآمدی دولت محسوب می شود و از روش های مختلفی از جمله تراکنش های ثبت شده در دستگاه POS محاسبه و دریافت می شود. دستگاه های کارتخوان مزایای زیادی دارند که می توان به سرعت بالا، خرید آسان، خرید شارژ، پرداخت انواع قبض و … اشاره کرد. اما قطعا دردسرهای جدیدی برای دارندگان آن به وجود آورده که یکی از آن ها مالیات است. همچنین ابهامات بی شماری در ذهن دارندگان این دستگاه ها وجود دارد که نحوه محاسبه مالیات کارتخوان از رایج ترین آن هاست. در ادامه به ۶ مرحله برای ثبت و نحوه محاسبه این مالیات اشاره می کنیم:
۶ مرحله ثبت و نحوه محاسبه مالیات کارتخوان
- ورود به سایت https://tax.gov.ir/Pages/HomePage و انتخاب گزینه ” پیش ثبت نام و ثبت نام الکترونیکی”
- انتخاب گزینه قرمز رنگ ” ثبت نام” در انتهای صفحه جدید
- انتخاب نوع مودی، وارد کردن کد ملی و انتخاب دکمه ” ثبت نام”
- کلیک بر روی گزینه ” پیش ثبت نام جدید” و پر کردن فیلدهایی همچون نوع ثبت نام، تلفن همراه، کد پستی، کد امنیتی و در نهایت انتخاب ” پیش ثبت نام جدید”
- وارد کردن کد فعال سازی پیامک شده در کادر مستطیلی و انتخاب گزینه ” ثبت”
- کلیک بر روی موارد قرمز رنگ، تکمیل اطلاعات و انتخاب گزینه ” تایید نهایی اطلاعات و دریافت اطلاعات کاربری”
با طی کردن فرآیند فوق، پیش ثبت نام شما تکمیل می شود و کد رهگیری، نام کاربری و رمز عبور برای شما ارسال خواهد شد. با در اختیار داشتن این موارد می توانید به حساب کاربری خود وارد شوید. بعد از ورود مجدد به حساب کاربری در قسمت چپ سایت، اطلاعاتی که قرمز رنگ و ناقص هستند را تکمیل کنید. اکنون اطلاعات شما توسط سازمان امور مالیاتی بررسی می شود و بعد از تکمیل پرونده، کد مالیاتی به شما اختصاص داده می شود.
نحوه محاسبه مالیات کارتخوان ۱۴۰۲
برای محاسبه مالیات دستگاه کارتخوان فرمول خاصی وجود ندارد و در واقع نحوه محاسبه آن از طریق همان فرمولی است که برای محاسبه ” مالیات بر درآمد مشاغل ” مورد استفاده قرار می گیرد. به طور کلی عنوانی برای مالیات دستگاه POS وجود ندارد و تمام دارندگان باید بر اساس مراحل فوق عمل کنند و بعد از ثبت نام در سازمان امور مالیاتی، کد مالیاتی دریافت کنند.
مقادیر نرخ مالیات دستگاه کارتخوان (POS) چقدر است؟
حتما این سوال در ذهن شما وجود دارد که مقادیر نرخ مالیات برای دستگاه های کارتخوان چقدر است و برای هر مبلغی باید چه مقدار مالیات پرداخت کرد؟
- گردش حساب تا مبلغ ۵۰ میلیون تومان : ۱۵ %
- گردش حساب تا مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان : ۲۰ %
- گردش حساب بیشتر از ۱۰۰ میلیون تومان: ۲۵ %
مالیات ۵۰۰ و ۱۰۰ میلیون تومان کارتخوان چقدر میشود؟
همان طور که در بخش قبل اشاره کردیم نرخ مالیات دستگاه کارتخوان ارتباط مستقیمی به میزان گردش حساب شما دارد. اگر گردش حساب به میزان ۵۰ میلیون تومان باشد باید به میزان ۱۵ % ، گردش حساب تا ۱۰۰ میلیون تومان به میزان ۲۰ % و اگر گردش حساب بیشتر از ۱۰۰ میلیون تومان باشد باید ۲۵% از آن را به عنوان مالیات به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنید.
مالیات دستگاه POS مشمول چه کسانی میشود؟
بدون استثنا تمام افراد حقیقی که دارای دستگاه کارتخوان هستند و در مشاغل آزاد فعالیت دارند باید سامانه امور مالیاتی ثبت نام کرده و اقدام به دریافت کد اقتصادی کنند. همچنین تمام اشخاص حقوقی که از دستگاه POS یا کارتخوان استفاده می کنند نیز ملزم به پرداخت این نوع از مالیات هستند.
اگر شما جزو افراد حقیقی یا حقوقی مشمول پرداخت مالیات دستگاه کارتخوان هستید اما کسب و کار شما با تغییراتی همچون تغییر نشانی، انحلال و … همراه شده به مدت ۶۰ روز فرصت دارید تا این تغییرات را به سامانه امور مالیاتی اطلاع دهید.
تشکیل پرونده مالیاتی دستگاه کارتخوان
تمام اشخاص حقیقی و حقوقی که جزو دارندگان دستگاه کارتخوان محسوب می شوند باید پرونده مالیاتی تشکیل دهند و دستگاه POS را به پرونده مالیاتی متصل کنند. این کار به منظور تسهیل در امور حسابرسی مالیاتی می باشد. در پرونده مالیاتی باید دستگاه کارتخوان به نام فرد شخص حقیقی یا حقوقی ثبت شده باشد و کد مالیاتی ۱۰ رقمی یکتا را دریافت کند. بعد از انجام این مراحل، تمام تراکنش هایی که با دستگاه کارتخوان انجام می شود به طور هوشمند و از طریق بانک مربوطه، به سازمان امور مالیاتی ارسال می شود تا مالیات آن محاسبه و اعلام شود.
برای استعلام مالیات کارتخوان چه باید کرد؟
بدین منظور باید به نشانی my.tax.gov.ir مراجعه کرد. در این سامانه که مربوط به سازمان امور مالیاتی کشور می باشد تمام دستگاه های کارتخوان و درگاه های پرداخت الکترونیکی ثبت شده به نام شما قابل مشاهده هستند.
سایت مالیات کارتخوان چیست؟
تا اینجای مطلب به خوبی با نحوه محاسبه مالیات کارتخوان آشنا شدیم و این موضوع را از جوانب مختلف مورد ارزیابی قرار دادیم. سامانه ای که در بخش قبل به آن اشاره کردیم سامانه ای رسمی برای اتصال به سازمان امور مالیاتی می باشد. مودیان می توانند تمام اطلاعات مربوط به پرونده مالیاتی از جمله مالیات کارتخوان را از این طریق مشاهده کنند.
لغو مالیات کارتخوان چگونه انجام می شود؟
اگر دارندگان دستگاه POS به هر دلیلی از آن استفاده نمی کنند باید اقدام به غیرفعال کردن آن کنند. این کار بسیار ساده و از طریق درگاه اینترنتی سازمان امور مالیاتی قابل انجام می شود. در صورتی که نسبت به غیرفعال کردن آن بی توجه باشید ممکن است مالیات برای آن درنظر گرفته شود و عدم پرداخت مالیات، شما را مشمول جریمه کند.
بعد از ورود به سامانه امور مالیاتی به قسمت ” ساماندهی پذیرنده های بانکی” مراجعه کرده و بعد از مشاهده تمام کارتخوان ها و درگاه های پرداخت الکترونیکی خود، اقدام به غیر فعال کردن مورد دلخواه کنید.
مالیات کارتخوان سوپرمارکت چگونه محاسبه می شود؟
نحوه محاسبه مالیات کارتخوان سوپرمارکت بر اساس همان روشی است که در بخش های قبل به آن اشاره کردیم. در واقع مالیاتی که برای هر کدام از کارتخوان ها درنظر گرفته می شود بر اساس همان فرمولی است که برای محاسبه مالیات بر عملکرد معرفی شده است و موضوع خاصی تحت عنوان مالیات بر دستگاه کارتخوان وجود ندارد.
محاسبه نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی
بر اساس نرخ های مندرج در ماده ۱۳۱ قانون مالیات های مستقیم، مالیات اشخاص حقیقی به صورت پلکانی محاسبه می شود. این نرخ ها از ۱۵ % الی ۲۵% متغیر هستند:
- درآمد تا ۵۰ میلیون تومان اول : ۱۵%
- درآمد تا ۵۰ میلیون تومان دوم : ۲۰%
- درآمد بیشتر از ۱۰۰ میلیون تومان : ۲۵%
محاسبه ضریب مالیاتی صنف کارتخوان بر اساس جدول اینتاکد
تا قبل از سال ۱۳۹۸ دو روش کلی برای محاسبه مالیات وجود داشت که شامل خود اظهاری و علی الراس بود.
- در روش خود اظهاری مالیات مودیان بر اساس اطلاعات مندرج در اظهارنامه تعیین می شد. به شرط آنکه این اطلاعات صحیح باشند.
- روش علی الراس زمانی مورد استفاده قرار می گرفت که مودیان دچار تخلفاتی از جمله عدم تسلیم اظهارنامه، عدم ارائه دفاتر قانونی و … می شدند. در این شرایط درآمد مودی به طور تقریبی محاسبه و بر اساس آن میزان مالیات او تعیین می شد.
از ابتدای سال ۱۳۹۸ نحوه محاسبه مالیات بر مبنای علی الراس حذف شده و سازمان امور مالیاتی برای سنوات سال ۱۳۹۸ دفترچه ضرایب صادر نکرده است. به همین دلیل سازمان از مبنایی به عنوان جدول اینتاکد بر اساس سود فعالیت استفاده می کند. در ادامه چند مثال برای شما زده ایم:
- اینتاکد وکلا: ۵۵%
- اینتاکد قصابی: ۸%
- اینتاکد فروش پوشاک: ۱۳% الی ۱۸%
- اینتاکد خواروبار فروشی: ۱۲% الی ۱۵%
- اینتاکد خرده فروشی ماهی: ۱۰%
ثبت حساب بانکی در پرونده مالیات دستگاه کارتخوان
- مراجعه به سایت tax.gov.ir و وارد کردن نام کاربری و رمز عبور
- انتخاب گزینه ” پرونده های مالیاتی”
- کلیک بر روی گزینه ” پرونده های درآمد”
- کلیک بر روی ” ورود و ویرایش “
- انتخاب گزینه ” نمایش و ویرایش اطلاعات”
- کلیک بر روی گزینه ” حساب ها / مجوزها”
- انتخاب گزینه ” الصاق حساب های بانکی تجاری به این پرونده”
- کلیک بر روی گزینه ” درخواست تغییر اطلاعات”
- تایید درخواست ویرایش و انتخاب دکمه ” ارسال درخواست”
- وارد کردن شماره شبا و انتخاب گزینه ” بررسی و ذخیره”
پس از سپری کردن مراحل فوق از سامانه سیاح استعلام گرفته می شود و نتیجه آن به شما نشان داده می شود. جواب استعلام دارای چهار حالت زیر است:
- تاییدیه بانک: صحیح بودن شماره شبا
- عدم تاییدیه بانک: اشتباه بودن شماره شبا یا عدم تعلق آن به شما
- در انتظار تاییدیه بانک: عدم انجام استعلام توسط سامانه سیاح
- تکراری در ثبت نام: تکراری بودن شماره شبا
در صورت تاییدیه بانک می توانید گزینه ” تایید نهایی اطلاعات ثبت نام” را کلیک کنید.
عدم ثبت دستگاه پوز در سامانه مالیاتی چه پیامدهایی دارد؟
تمام تراکنش هایی که در دستگاه کارتخوان انجام می شود جنبه درآمدی دارد و سازمان امور مالیاتی برای آن مالیات درنظر می گیرد. بر اساس قانون تمام دارندگان دستگاه های POS باید به سایت سازمان امور مالیاتی مراجعه کنند و اقدام به ثبت نام و دریافت کد اقتصادی کنند. اگر شما فاقد کد اقتصادی باشید باز هم پرونده مالیاتی برای شما تشکیل می شود. این پرونده بر اساس اطلاعات دستگاه کارتخوان است. توجه داشته باشید که اگر نسبت به دریافت کد اقتصادی اقدام نکنید جریمه هایی برای شما درنظر گرفته خواهد شد.
قانون مالیات کارتخوان سیار
سوال مهمی که در این بخش به وجود می آید این است که نحوه محاسبه مالیات کارتخوان سیار به چه صورت است؟ قطعا بله ! تمام قوانینی که راجع به کارتخوان های ثابت وجود دارد درباره کارتخوان های سیار نیز صدق می کند.
به عنوان صحبت پایانی باید یادآور شویم که این روزها تمام مشاغل برای دریافت مبالغ فروش کالا و خدمات خود از کارتخوان استفاده می کنند. تمام تراکنش هایی که در این دستگاه ها ثبت می شود از نظر سازمان امور مالیاتی جنبه درآمدی دارد. پس دارندگان آن موظف هستند نسبت به دریافت کد اقتصادی اقدام کنند تا مشمول جریمه های احتمالی نشوند.
بدون دیدگاه