- مالیات بر درآمد به چه معناست؟
- اشخاص حقوقی چه کسانی هستند؟
- انواع مالیات بر درآمد؟
- مالیات بر درآمد شرکت های تجاری و موسسه های غیرتجاری
مالیات بر درآمد به چه معناست؟
نوعی مالیات است که دولت نسبت به درآمد افراد حقیقی در هر زمینه ای(شامل اصناف ،کشاورزی،شرکتی و…) کار می کنند، میگیرد.
اشخاص حقیقی و تمام کسب وکارها طبق قانون باید تمام اطلاعات درآمدهای خود را سالانه گزارش دهند تا دولت تعیین کند که آیا به این نوع کسب و کارها مالیات تعلق میگیرد یا نه؟!
درآمد در جامعه بیشتر شود مالیات هم بیشتر میشود یعنی درآمد و مالیات باهم رابطه ی مستقیم دارند دولت با این نوع مالیات بر درآمد میتواند فعالیتهای خود را افزایش دهد و به جامعه ای که در آن مشغول کار است خدمت کند.
این رابطه ی مستقیم بین درآمد و مالیات در همه ی شرکتها یکسان عمل می کند اما در شرکتهای ایران طبق قانون ۱۰۵قانون مالیات بر درآمد ۲۵٪می باشد.
اشخاص حقوقی چه کسانی هستند؟
- ارگانهایی که داری مجوز و وابسته به دولت هستند مانند: اصناف،نهاد های عمومی، شرکت های دولتی و..
- احراز هویت و ثبت شرکتها در شرکتهای ثبت هویت مانند:شرکتهای خارجی که در ایران مشغول به کار هستند،شرکتها و موسسه ها
انواع مالیات بر درآمد
- مالیات بر درآمد از نوع مشاغل
- مالیات بر درآمد ازنوع املاک و اجاره املاک
- مالیات بر درآمد از نوع کشاورزی
- مالیات بر درآمد از نوع تمبر
- مالیات بر درآمد از نوع حق الوکاله (وکلای دادگستری)
- مالیات بر درآمد از نوع مشاغل:
افرادی که به صورت حقیقی مانند اشخاصی که در کارگاه های تولیدی کار می کنند و درآمدی که به طور مستقل و انفرادی به دست می آورند به سه گروه از نظر مالیات بر درآمد تقسیم بندی میشوند.
گروه الف گروهی است که باید فعالیتهای خود را در دفاتر و روزنامه ثبت کنند مثل هتل های پنج ستاره، فروشگاها،حمل و نقل چه موتور ی هوایی زمینی،موسسه های تبلیغاتی و..
گروه ب گروهی است که فعالیت های خود را در دفاتر هزینه و درآمد ثبت می کنند مثل:مراکز فرهنگی،فیلمبرداری ،هنری ، پزشکی،فروشندگان آهن آلات
گروه ج گروهی است که افراد فعالیت خود را نه در دفتر روزنامه یا دفتر درآمد وهزینه ثبت می کنند
۲. مالیات بر درآمد از نوع املاک و اجاره املاک:
مالیات بر درآمد املاک از درآمد شخص حاصل از فروش املاک در کشور تعیین می شود.انتقال قطعی ملک به ارزش مالیاتی حدود ۵٪است و حق واگذاری محل در برابر وجوه دریافتنی ۲٪است.
اگر داشته باشیم: در معامله ارزش آن ملک یا محل تعیین نشده باشد ارزش این معامله بر اساس ملک یا محل مشابه تعیین میشود.
حق واگذاری محل کسب یا تصرف شده و یا حقوق موقعیت تجاری محل
مالیات بر درآمد از نظر اجاره املاک:
در ایران این نوع مالیات پس از کسر معافیت های مقرر در اینی قانون مشمول میشود.
درآمد حاصل از اجاره ی املاک بصورت نقدی و غیر نقدی ۲۵٪آن به مالیات تعلق میگیرد.
۳. مالیات بر درآمد از نوع کشاورزی:
تمام اقشار کشاورزی شامل پرورش گیاهان ، پرورش زنبور ، دامداری ،احیای جنگل و مراتع که رابطه با کشاورزیست از دادن مالیات معاف هستند و افراد باید اظهارنامه ی مالیاتی خود را به اداره ی مالیات تحویل دهند.
۴. مالیات بر درآمد از نوع تمبر:
به دو دسته تقسیم می شود یکی برای صدور پروانه به مبلغ ۱۰۰,۰۰۰ ریال و گروهی دیگر برای تجدید کسب ۵۰,۰۰۰ ریال است. این فیش های مالیاتی که مسئول به شما میدهد به حساب خزانه ی دولت واریز میشود واین مالیاتهای مستقیم توسط اتحادیه ها مربوط می شود.
مالیات تکلیفی مالیاتی است که اگر در آن تخلفی صورت بگیرد باید دو برابر پرداخت شود.
۵. مالیات بر درآمد حق الوکاله:
اشخاصی که وکالت دارند مکلفند ارقام حق الوکاله ی خود را ذکر نمایند و۵٪از حق الوکاله ی خود را بابت ابطال و تمبر الصاق مالیات پرداخت کنند.
مالیات بر درآمد شرکت های تجاری و موسسه های غیرتجاری:
شرکت های تجاری که متعلق به دولت است یا زیر نظر شهرداری قرار دارد و مالیات بر درآمد خود را پس از ۴ماه پس سال مالی ترازنامه وسودوزیان را به اداره ی مالیات تحویل دهند این مالیات شامل ۲۵٪میباشد در صورتی که شرکت تجاری سهامدار متعدد دولتی داشته باشد درآمد آنها به نسبت سهامشان تقسیم و سهم هر یک از آنها مالیات جداگانه ای دارد
شرکت های دولتی به غیر از کشاورزی شامل معافیت های مالیات بر درآمد نمی باشند.شرکتهای غیر دولتی از معافیت بر درآمد متعدد استفاده می نماید
وقتی صورت های مالی به رسیدگی سازمان حسابرسی دولتی قرار بگیرد و به تایید مجمع عمومی و همینطور در زمان معینی ارائه شود از نظر مالیاتی برسی نمیشود
مالیات موسسه های غیر تجاری:
به منظور کسب سود تاسیس نشده و مربوط به اشخاص حقوقی ایرانی غیر تجاری است اگر بصورت انتفاعی شروع به فعالیت کنند بر اساس مالیات بر درآمد به نرخ مقرر در این ماده وصول میشود که این اشخاص دارای وظایفی هستند از جمله:اشخاص حقوقی موظفند مدارک وصورت سود وزیان و نام شرکا،میزان سهم الشرکه تعداد سهام ونشانی را ظرف چهار ماه پس از سال مالیاتی
بدون دیدگاه