حسابداری شرکت های بازرگانی
فهرست مطالب

حسابداری شرکت های بازرگانی به چه صورت است؟

حسابداری شرکت های بازرگانی بر اساس دو سیستم ادواری و دائمی انجام می شود و اطلاعاتی همچون بهای تمام شده کالای فروش رفته، بهای تمام شده کالای خریداری شده، میزان فروش و میزان موجودی کالا باید در آن مشهود باشد. در این مطلب به تمام زوایای حسابداری شرکت بازرگانی خواهیم پرداخت.

شرکت بازرگانی چیست؟

حسابداری شرکت های بازرگانی چگونه انجام می شود و این شرکت ها چه نوع فعالیتی دارند؟ این نوع حسابداری یکی از انواع حسابداری است که بسیار دارای اهمیت است. شرکت بازرگانی جزو آن دسته از شرکت هایی محسوب می شود که در تولید کالا نقش ندارد. صرفا کالا را خریداری کرده و بدون آنکه تغییری در آن ها ایجاد کند روانه بازار کرده و به فروش می رساند. خرید کالا می تواند به صورت واردات از سایر کشورها باشد. 

اغلب شرکت های بازرگانی به عنوان شرکت واردات و صادرات در حال فعالیت هستند. برخی از آن ها انجام امور حسابداری را به شرکت هایی می سپارند که در این زمینه مهارت دارند. شرکت خدمات حسابداری، امور مختلفی از جمله خدمات مالی و مالیاتی را انجام می دهند و از تیمی متخصص و خبره برخوردار است.

ثبت های حسابداری شرکت بازرگانی

جالب است بدانید که خرید و فروش کالا در شرکت های بازرگانی به اشکال مختلف از جمله فروش نقدی، خرید نسیه، فروش نسیه و … انجام می شود. ثبت های حسابداری شرکت بازرگانی نسبت شرکت های خدماتی و تولیدی متفاوت است که در ادامه به آن می پردازیم. با توجه به تعاریفی که از شرکت های بازرگانی ارائه کردیم نشان می دهد که این شرکت ها رویه خاصی در ثبت اسناد خود دارند و از دو سیستم برای ثبت استفاده می کنند.

سیستم ادواری

نخستین سیستمی که برای حسابداری شرکت های بازرگانی مورد استفاده قرار می گیرد سیستم ادواری است. در این سیستم بهای کالا و موجودی دوره در دفاتر ثبت نمی شود. در انتهای دوره مالی، اقدام به شمارش موجودی کالا و بهای آن ها می شود و به عنوان موجودی پایان دوره در دفاتر و ترازنامه ثبت می شود. این میزان از موجودی به عنوان موجودی در ابتدای دوره مالی بعد لحاظ خواهند شد.

سیستم دائمی

سیستم دائمی دقیقا برخلاف سیستم ادواری می باشد و تمام عملیات شامل خرید، فروش، برگشت از خرید، برگشت از فروش و …. در دفاتر و حساب ها ثبت می شوند. شما هر زمان که بخواهید می توانید میزان موجودی و بهای کالا را به طور دقیق از دفاتر استعلام بگیرید. در سیستم حسابداری شرکت های بازرگانی باید اطلاعات زیر به طور دقیق و واضح مشهود باشند :

  •  بهای تمام شده کالای فروش رفته
  •  بهای تمام شده کالای خریداری شده
  • میزان فروش
  •  میزان موجودی کالا

انجام کلیه خدمات حسابداری شرکت های بازرگانی به صورت حرفه ای

آموزش حسابداری شرکت های بازرگانی

خرید کالا در حسابداری بازرگانی

ممکن است در هنگام خرید کالا توسط شرکت، فروشنده تخفیفاتی را برای او قائل شود. این تخفیفات به چهار نوع تقسیم می شوند که هر کدام از آن ها باید به روش خاصی در دفاتر ثبت شوند. توجه داشته باشید که اگر می خواهید تمام ثبت ها به طور دقیق و بدون اشکال انجام شوند می توانید از خدمات حسابداری شرکت های حسابرسی استفاده کنید. شرکت خدمات حسابداری از جمله ” نامدار گروپ” به طور تخصصی در زمینه خدمات مالی و حسابداری فعالیت می کند.

  •  تخفیف تجاری: تخفیفی است که در هنگام خرید عمده، فروش ویژه و … اعمال می شود. این تخفیف در عملیات حسابداری بازرگانی مربوط به ” خرید کالای با تخفیف ” ثبت می شود و مبلغ خرید خالص درج خواهد شد.
  •  تخفیف توافقی: این نوع تخفیف که بر اثر چانه زنی میان خریدار و فروشنده اعمال می شود در دفاتر حسابداری ثبت نمی شود و آن را در زیرفاکتور قید می کند.
  • تخفیف نقدی: برای درک این نوع تخفیف باید یک مثال برای شما بزنیم. تصور کنید که شرکت کالایی را خریداری کرده که قرار است سه ماه بعد مبلغ آن را بپردازد. فروشنده برای او تعیین می کند که اگر مبلغ کالا دوماه دیگر پرداخت شود مبلغی را به عنوان تخفیف درنظر خواهد گرفت. این تخفیف به عنوان تخفیف نقدی لحاظ می شود. برای ثبت آن در دفاتر حسابداری باید مبلغ خرید بدون تخفیف بدهکار و مبلغ پرداختی بستانکار شود. زیرا هنوز مشخص نیست که تخفیف اعمال می شود یا خیر. اگر مبلغ زودتر پرداخت شد و تخفیف اعمال شد باید مبلغ تخفیف در دفاتر ثبت شود.
  •  تخفیف به دلیل عیب و نقص: تخفیفی که به علت عیب و نقص کالا اعمال می شود باید به صورت ” برگشت از خرید و تخفیف” در دفاتر ثبت شود.
حسابداری شرکت بازرگانی
 

فروش کالا در حسابداری بازرگانی

از دیگر مواردی که در حسابداری شرکت های بازرگانی حائز اهمیت می باشد فروش کالاست. اگر شرکت از سیستم ادواری استفاده می کند و فروش را به طور نسیه انجام می دهد، باید حساب های دریافتی را بدهکار و در صورتی که فروش را به طور نقدی انجام می دهد باید حساب صندوق بدهکار و حساب فروش را بستانکار کند. اگر با برگشت کالای فروش رفته مواجه شد باید مبلغ و میزان تخفیفات بدهکار و مبلغ دریافتی بستانکار ثبت شود.

اگر در هنگام فروش کالا، متوجه شدیم که کالا عیب و نقصی دارد و می خواهیم بابت آن تخفیفی بر روی مبلغ اعمال کنیم ثبت آن همانند ثبت برگشت از فروش می باشد. همچنین اگر بخواهیم تخفیف نقدی را ثبت کنیم باید تخفیف نقدی فروش بدهکار و مبلغ دریافتی بستانکار ثبت شود.

سود و زیان در حسابداری بازرگانی

قطعا میزان سود و زیان هر شرکت یا واحد بازرگانی، نشان دهنده عملکرد شرکت در طول دوره مالی است. برای سنجش عملکرد شرکت در طول دوره مالی باید درآمدها و هزینه ها را در مقابل یکدیگر قرار دهیم و صورت سود و زیان تهیه کنیم. اطلاعاتی که در این صورت مالی قید می شوند شامل:

  •  هزینه های عملیاتی: منظور از هزینه عملیاتی شامل هزینه اداری، ایاب و ذهاب، پذیرایی، توزیع کالا و … می باشد.
  •  سود یا زیان ناخالص: برای محاسبه سود یا زیان ناخالص باید فروش خالص را از بهای تمام شده کالای فروش رفته کسر کنیم.
  •  سود یا زیان خالص: برای محاسبه سود یا زیان خالص باید هزینه های عملیاتی را از سود یا زیان ناخالص کسر کنیم.
  •  فروش خالص: در حسابداری شرکت های بازرگانی برای آنکه میزان فروش خالص را پیدا کنیم باید مانده حساب فروش را از مانده تخفیفات نقدی، برگشت از فروش و سایر تخفیفات فروش کسر کنیم.
  •  بهای تمام شده کالای فروش رفته: به منظور محاسبه بهای تمام شده کالای فروش رفته باید خرید خالص و موجودی کالای ابتدای دوره را از تخفیفات نقدی، برگشت از فروش و سایر تخفیفات آن کسر کنیم و عدد بدست آمده را با هزینه حمل و نقل کالا جمع کنیم. در نهایت باید موجودی کالا در انتهای دوره مالی را از آن کم کنیم.

ترازنامه در حسابداری بازرگانی

ترازنامه از مهم ترین بخش ها در حسابداری شرکت های بازرگانی به شمار می رود که می توان آن را صورت وضعیت مالی درباره سرمایه، دارایی، بدهی و … می باشد. در واقع می توان گفت که ترازنامه اطلاعات مربوط به حقوق مالی صاحبان سرمایه، منابع، تعهدات اقتصادی و … را نشان می دهد. همان طور که می دانید معادله اصلی حسابداری ( سرمایه + بدهی = دارایی ) است. ترازنامه شکل بسط یافته این معادله است. دارایی هایی که در این صورت وضعیت طبقه بندی می شوند بر اساس سرعت نقدشوندگی آن هاست که در ادامه به بررسی آن ها بر اساس همین اولویت خواهیم پرداخت.

حسابداری شرکت های بازرگانی

دارایی‌های جاری

در ثبت حسابداری شرکت های بازرگانی شاهد اولویت بسیار بالای ” دارایی های جاری ” در صورت وضعیت مالی هستیم. دارایی های جاری عبارت اند از تمام دارایی هایی که انتظار می رود در طول یکسال به پول نقد تبدیل شوند، مصرف شوند و یا به فروش رسند. این موارد شامل موجودی کالا، موجودی نقد و سرمایه گذاری های کوتاه مدت شرکت می باشد.

دارایی‌های غیرجاری

دارایی های غیر جاری همان دارایی هایی هستند که بلندمدت می باشند و شرکت با هدف نگهداری طولانی مدت آن ها را در اختیار گرفته است. این دارایی که ” ثابت ” نیز نامیده می شود شامل زمین، تجهیزات، ساختمان، سرقفلی، حق امتیاز و اوراق قرضه می باشد. ترتیبی که نام بردیم بر اساس طولانی مدت تر بودن و غیر جاری تر بودن آن هاست.

بدهی‌های جاری

در حسابداری شرکت های بازرگانی به آن دسته از بدهی هایی که در طول یکسال تسویه می شوند بدهی جاری گفته می شود. این موارد شامل حساب ها و مالیات های قابل پرداخت می باشد.

بدهی‌های بلند مدت

به آن دسته از بدهی هایی که شرکت نمی تواند در طول یکسال آن ها تسویه کند بدهی های بلندمدت گفته می شود. این موارد شامل اسناد قابل پرداخت بلند مدت و اوراق مشارکت می باشد.

شرکت های بازرگانی به چند نوع مختلف از جمله سهامی، مسئولیت محدود، تضامنی، مختلط غیر سهامی، مختلط سهامی، نسبی، تعاونی تولید و مصرف طبقه بندی می شوند. قطعا اصول و قواعدی که در ثبت حسابداری شرکت های بازرگانی وجود دارد باید در تمام این شرکت ها اجرا شود.

۵/۵ - (۱ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *