اظهارنامه مالیاتی چیست
فهرست مطالب

اظهارنامه مالیاتی چیست ؟

اظهارنامه مالیاتی چیست و چه افرادی مشمول مالیات هستند؟ فرم اظهارنامه مالیاتی از جانب سازمان امور مالیاتی تهیه شده که بر اساس آن ، مودیان ( اشخاص حقیقی یا حقوقی مشمول) موظف هستند اطلاعات دارایی و میزان درآمد خود را در آن درج کنند و به سازمان ارسال کنند. 

معمولا مهلت ثبت نام اظهارنامه مالیاتی برای اشخاص حقوقی ۴ ماه بعد از اتمام سال مالی و برای اشخاص حقیقی تا ۳۱ تیرماه هر سال می باشد. در این مطلب علاوه بر معرفی این فرم به موضوعاتی از جمله جریمه عدم ارسال اظهارنامه ارزش افزوده، اظهارنامه مالیات بر ارث، نحوه تنظیم اظهارنامه مالیاتی و … خواهیم پرداخت.

اظهارنامه مالیاتی

منظور از اظهارنامه مالیاتی چیست ؟ سازمان امور مالیاتی بر طبق اطلاعاتی که در فرم اظهارنامه درج می شود میزان مالیات مودیان را تعیین خواهد کرد. همان طور که می دانید نه تنها در کشور ایران، بلکه در اغلب کشورهای جهان، مالیات به عنوان یکی از منابع درآمدی دولت ها محسوب می شود. مالیات به دو دسته مستقیم و غیرمستقیم طبقه بندی می شوند که هر کدام از آن ها دارای زیرمجموعه می باشند. مالیات بردرآمد جزو مالیات های مستقیم است که تمام اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول مالیات، باید آن را به دولت بپردازند و اطلاعات مربوطه را در فرم اظهارنامه مالیاتی درج کنند. برای اجرای دقیق این موارد می توانید از خدمات اظهارنامه مالیاتی شرکت های معتمد در این حوزه کمک بگیرید.

منظور از اظهارنامه مالیاتی چیست

تمام مودیان در هنگام تهیه، تنظیم و ارسال اظهارنامه ارزش افزوده، اظهارنامه مالیاتی و … باید به صحت و سقم اطلاعات خود مطمئن باشند. اگر به هر دلیلی تصمیم گرفتید که اطلاعات نادرست در این فرم درج کنید قطعا سازمان امور مالیاتی متوجه این موضوع خواهد شد و جریمه های سنگینی برای شما در نظر خواهد گرفت.

انجام کلیه خدمات اظهارنامه مالیاتی توسط کارشناسان خبره

برخی از شرکت ها قادر به تهیه و تنظیم اظهارنامه نیستند زیرا اطلاعات چندانی از سازوکار آن ندارند. در این شرایط بهتر است به سراغ شرکت خدمات حسابداری بروند و از خدمات مالی و مالیاتی آن ها بهره مند شوند. در واقع با برون سپاری این امور، از بروز مشکلات قانونی در آینده جلوگیری خواهد شد. این شرکت ها علاوه بر خدمات اظهارنامه مالیاتی، در سایر زمینه ها از جمله انجام امور حسابداری، خدمات مالی و حسابداری، تهیه ترازنامه و … فعالیت می کنند.

نحوه تنظیم و ارائه اظهارنامه مالیاتی چیست ؟

برای هرکدام اشخاص حقیقی و حقوقی، فرم اظهارنامه مجزا طراحی شده است که آن ها باید مشخصات را بر طبق موارد خواسته شده در آن وارد کنند. از زمانی که سامانه مودیان راه اندازی شده دیگر نیازی به تنظیم اظهارنامه در فرم های کاغذی نیست. زیرا همان فرم ها قابل دانلود از سامانه می باشند. اگر قصد دارید با نحوه تنظیم اظهارنامه مالیاتی آشنا شوید باید مراحل زیر را دنبال کنید:

پیش ثبت نام در سامانه

ابتدا نشانی tax.gov.ir را در مرورگر وارد کنید تا به صفحه اصلی سازمان امور مالیاتی هدایت شوید. در صفحه اصلی گزینه پیش ثبت نام را انتخاب کنید. در صفحه جدیدی که برای شما باز می شود مقرراتی ذکر شده که باید آن را مطالعه کرد و سپس در پایین صفحه گزینه ورود به ثبت نام را انتخاب کنید. در این مرحله باید نوع مودی را تعیین کنید و شماره ملی و عبارت امنیتی نمایش داده شده را درج کرده و ورود به ثبت نام را کلیک کنید. در صفحه ای که مقابل شما باز می شود گزینه “پیش ثبت نام جدید” را کلیک کنید. بعد از وارد شدن به صفحه جدید باید شماره تلفن، کدپستی و عبارت امنیتی را وارد کرده و دکمه پیش ثبت نام جدید را کلیک کنید.

ثبت نام در سامانه

  •  برای ثبت نام در سامانه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی باید کد اقتصادی داشته باشید. در این مرحله اطلاعات پایه ای شرکت از شما دریافت می شود و بعد از آنکه شماره تلفن اعلامی در سیستم تایید شد، باید کدپستی و تاییدیه پستی را بارگذاری کنید.
  •  بعد از آنکه مرحله پیش ثبت نام با موفقیت انجام شد باید اطلاعات ثبت شده در مرحله قبل، استعلام شوند و اگر صحت آن ها تایید شد وارد مرحله سوم می شوید. توجه داشته باشید که در صورت عدم صحت اطلاعات، این موضوع با پیامک به شما اطلاع رسانی می شود.
  •  هنگامی که اطلاعات مرحله پیش ثبت نام مورد تایید سازمان قرار گرفت نام کاربری و رمز عبور برای شما صادر شده و بر روی تلفن همراه شما ارسال می شود.
  •  با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور، وارد سامانه شده واطلاعات اقتصادی بنگاه خود را درج کنید.
  •  مودیان مالیاتی باید تمام بخش های اظهارنامه از جمله جداول مالی، ترازنامه و… را با دقت تکمیل کنند. بعد از آنکه از صحت آن ها مطمئن شدند می توانند آن را تایید نهایی کرده و به سازمان ارسال کنند.
  •  بعد از ارسال اظهارنامه مالیاتی، کدرهگیری و سپس قبض مالیاتی صادر می شود که مودیان می توانند مبلغ مالیات را به طور اینترنتی پرداخت کنند.

مفاهیم مهم در اظهارنامه مالیاتی چیست ؟

گروه

منظور از گروه در اظهارنامه مالیاتی چیست ؟ گروه یکی از مهم ترین مفاهیمی است که باید در تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی به آن واقف باشید. اگر بخواهیم به زبان ساده این مفهوم را توضیح دهیم باید بگوییم که همان صاحبین مشاغل هستند که به سه گروه تقسیم بندی می شوند. شناخت هر سه گروه ضروری است.

گروه اول

  • از نظر حجم فعالیت : صاحبین صرافی، هتل های سه ستاره، کارخانجات و واحدهای تولیدی، بیمارستان ها، کلینیک های درمانی و تخصصی، زایشگاه ها، بهره برداران معادن، فروشگاه های زنجیره ای و دارندگان کارت بازرگانی از نظر حجم فعالیت در گروه یک دسته بندی می شوند.
  • از نظر نوع فعالیت : به زبان عامیانه می توان گفت که علاوه بر صاحبین مشاغل فوق، کسانی که بیشتر از ۳ میلیارد تومان در طول یک سال درآمد داشته باشند در گروه اول دسته بندی می شوند. توجه داشته باشید که گروه اول ( از نظر حجم فعالیت و نوع فعالیت ) باید علاوه بر نگهداری دفاتر قانونی ( روزنامه و کل) و ارائه آن ها بر اساس استانداردهای سازمان امور مالیاتی، باید اطلاعاتی از جمله مشخصات مکانی و هویتی، مجوزهای فعالیت، درآمد مشمول مالیات، معافیت های مالیاتی، بخشودگی مالیاتی، موجود مواد و کالا در ابتدا و انتهای دوره، میزان واردات و صادرات کالا، اطلاعات حساب های بانکی، مشخصات شرکا، ترازنامه و صورت حساب سود و زیان را ارائه دهند.
اظهارنامه مالیاتی
 

گروه دوم

  اگر شغل یا فعالیتی دارید که درآمد شما بین ۱ الی ۳ میلیارد تومان در سال است در گروه دوم قرار می گیرید. گروه دوم باید تمام مدارک و اسناد معاملاتی خود را بر اساس تاریخ ثبت و نگهداری کنند. تمام هزینه ها و درآمد باید در قالب فرم های استاندارد سازمان امور مالیاتی کشور درج شود. توجه داشته باشید که در این مرحله بهتر است از یک حسابدار حرفه ای یا مشاور حسابداری کمک بگیرید. زیرا درج نادرست اطلاعات باعث ایجاد مشکلات فراوان از جمله تشکیل پرونده های مالیاتی برای شما خواهد شد.

مهم ترین اطلاعات گروه دوم برای درج در اظهارنامه مالیاتی چیست ؟ ارائه اطلاعات هویتی و مکانی، صورت درآمد و هزینه، موجود مواد و کالا در ابتدا و انتهای دوره، مجوز فعالیت، درآمد مشمول مالیات، معافیت های مالیاتی، بخشودگی مالیاتی، اطلاعات شرکا، حساب بانکی، اموال و دارایی ها ضروری است.

گروه سوم

 اگر در دو گروه فوق جای نمی گیرید به این معناست که درآمد شما در سال کمتر از ۱ میلیارد تومان است. اغلب شاغلین و فعالان اقتصادی در این گروه قرار می گیرند و باید تمام اسناد و مدارک معاملاتی خود را ثبت و نگهداری کنند. همچنین خلاصه درآمد و هزینه سالانه را در فرم مخصوص گروه سوم که در سال سازمان امور مالیاتی بارگذاری شده وارد کنند.

اطلاعاتی که باید در اظهارنامه گروه سوم درج شود شامل اطلاعات هویتی و مکانی، اطلاعات شرکا، حساب بانکی، درآمد مشمول مالیات، معافیت های مالیاتی و بخشودگی مالیاتی و خلاصه درآمد و هزینه می باشد. توجه داشته باشید که نحوه مشاهده اظهارنامه مالیاتی این است که باید وارد وب سایت my.tax.gov.ir شوید و بعد از وارد کردن نام کاربری و رمز عبور، پنل کاربری خود را انتخاب کنید. در صورتی که در این سامانه عضو نیستید باید ابتدا ثبت نام را انجام دهید.

درصد فعالیت

منظور از درصد فعالیت در اظهارنامه مالیاتی چیست ؟ یکی دیگر از مفاهیمی که در تهیه و تنظیم اظهارنامه وجود دارد و باید با معنای آن آشنا باشید ” درصد فعالیت ” است. هنگامی که راجع به این مفهوم صحبت می کنیم پای ” اینتاکد ” به میان می آید. افرادی که در حوزه اقتصادی فعال هستند قطعا با اینتاکد یا کد اقتصادی آشنایند.

درباره اظهارنامه مالیاتی

این کد ۱۲رقمی است و برای دریافت آن باید گروه فعالیت ( در بخش قبل ذکر شده )  و نوع فعالیت شرکت را مشخص کنید. درصد فعالیت در کد اقتصادی یعنی میزانی که این شغل، تامین کننده درآمد فرد است. به طور مثال اگر شما صرفا این شغل را داشته باشید می توان گفت که درصد فعالیت در کد اقتصادی ۱۰۰ می باشد. اگر شما قصد دارید یک شرکت ثبت کنید باید حتما این کد را دریافت کنید. در هنگام درخواست کد اقتصادی، از شما درصد فعالیت در کد اقتصادی را می خواهند.

اینتا کد مالیاتی

منظور از اینتاکد در اظهارنامه مالیاتی چیست ؟ اینتاکد، یک شناسه یکتا و منحصر به فرد است. فعالیت هایی که به این کد اختصاص داده می شوند در سه بخش خدماتی، تولیدی و بازرگانی تقسیم بندی می شوند. در واقع اینتاکد یک تعریف دقیق از نوع فعالیت شغلی هر فرد می باشد که باید در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار بگیرد و تکالیف اقتصادی شما برای سازمان امور مالیاتی کاملا تعریف شود.

معرفی انواع اظهارنامه مالیاتی

اکنون که به خوبی می دانیم انواع اظهارنامه مالیاتی چیست و دارای چه مفاهیمی است نوبت به این می رسد که اشاره ای مختصر به انواع اظهارنامه مالیاتی داشته باشیم. تکمیل و ارسال این فرم، صرفا مخصوص صاحبین مشاغل نیست. بلکه این اظهارنامه برای مستغلات، ارث، وقف و … نیز می باشد.

اظهارنامه مالیات بر ارث

مالیات بر ارث موضوعی است که اغلب ما در طول زندگی نام آن را شنیده ایم. همان طور که می دانید اموال و دارایی افراد بعد از مرگ در میان ورثه تقسیم می شود. طبق قانون، دو گونه مالیات بر ارث وجود دارد که می توان به ” مالیات بر ماترک ” و ” مالیات بر ارث مستقیم ” اشاره کرد. در ادامه درباره اظهارنامه مالیات بر ارث بیشتر توضیح می دهیم.

  • مالیات بر ماترک : منظور از ماترک، همان اموالی است که فرد از فوت بر جای گذاشته است. این مالیات در زمانی پرداخت می شود که فرد فوت شده، فرزندی ندارد و یا وراث، ارث را قبول نکنند.
  • مالیات بر ارث مستقیم: این مالیات در شرایطی پرداخت می شود که ورثه، ارث را قبول کرده اند و مکلف به پرداخت مالیات آن هستند. هر کدام از وراث می توانند به طور مستقل و جداگانه، مالیات بر ارث را بپردازند و لزومی به پرداخت یکباره آن به سازمان امور مالیاتی نیست. محدودیت زمانی برای ارسال این اظهارنامه مالیاتی چیست ؟ مهلت تقدیم اظهارنامه مالیات بر ارث، ۱۲ ماه یا ۱ سال بعد از مرگ متوفی می باشد.

اظهارنامه مالیات بر املاک و مستغلات

اظهارنامه مالیات بر املاک، برای اجاره یا خرید و فروش املاکی است که بدون سکنه می باشند. اگر ملکی در سال اول خالی باشد از سال دوم به آن مالیات تعلق می گیرد. مبلغی که برای این مالیات در نظر گرفته می شود در سال های متوالی، مختلف خواهد بود. معمولا مالیات در سال دوم، نصف مالیات بر اجاره و در سال بعد ( سال سوم ) برابر با مالیات بر اجاره است. مهلت تهیه، تنظیم و ارسال این اظهارنامه تا انتهای تیرماه است. توجه داشته باشید که مالیات بر خرید و فروش نیز باید حداکثر تا ۱ ماه بعد از انجام معامله پرداخت شود. در غیر این صورت باید جریمه دیرکرد آن را بپردازید.

اظهارنامه مالیاتی چیست

اظهارنامه مشاغل خودرویی

منظور از این نوع اظهارنامه مالیاتی چیست ؟ شاید کمتر نام اظهارنامه مالیاتی مشاغل خودرویی را شنیده باشید. این اظهارنامه برای افرادی است که مشاغل خودرویی دارند. به طور مثال اگر شما راننده تاکسی، کامیون، خودروی باربری، اتوبوس و … هستید باید در انتهای هر سال به دفتر پیشخوان دولت یا دفاتر پست رجوع کنید و مبلغ مقطوع مالیات را بپردازید.

اظهارنامه زوال شرکت

اگر شرکت تصمیم به زوال یا انحلال گرفته باشد باید بر اساس ماده ۱۱۴ و ۱۱۶ این اظهارنامه را تنظیم و تکمیل کند. در این اظهارنامه باید میزان سود و زیان شرکت تعیین شود. توجه داشته باشید که مهلت تقدیم این اظهارنامه حداکثر ۶ ماه بعد از زوال است.

اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده

اگر مطالب قبلی وب سایت ما را مطالعه کرده باشید به خوبی با اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده آشنایی دارید. طبق تعریفی که از سازمان امور مالیاتی ارائه شده تصریح می شود که اگر فرد در هر کدام از مراحل واردات، تولید و پخش کالا و خدمات فعالیت داشته باشد باید به منظور انتقال خدمات یا کالا به چرخه بعد، مبلغی را به عنوان مالیات بر ارزش افزوده دریافت کند و آن را به سازمان امور مالیاتی ارائه دهد. از آنجایی که این اظهارنامه ۴ مرتبه در سال ( فصلی ) تهیه می شود مهلت تسلیم آن نیز ۴ بار در طول سال است.

عواقب عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی چیست ؟

در این مطلب تلاش کردیم تا به زوایا و مفاهیم مختلفی از اظهارنامه مالیاتی اشاره کنیم و آن را به زبان ساده و عامیانه شرح دهیم. اظهارنامه مالیاتی باید در انتهای سال مالیاتی یا ۴ ماه بعد از آن به سازمان امور مالیاتی ارسال شود. اگر مودیان، در زمان مقرر شده اقدام به انجام این کار نکنند، تا ۳۰% جریمه غیر قابل بخشش شامل آن ها خواهد شد که مجبور به پرداخت خواهند بود. اگر شرکت یا موسسه شما هیچ فعالیتی در طول سال نداشته باز هم موظف هستید که اظهارنامه مالیاتی را تکمیل و آن را ارسال کنید. اظهارنامه باید سفید و همراه با مدارک لازم باشد. عدم فعالیت مالی به معنای عدم اظهارنامه نیست!

۵/۵ - (۱ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *